От днес е започнало изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Средствата се отпускат в рамките на няколко транша, които ще се осъществят в следващите няколко дни, уточняват от ведомството.

МЗХ припомня, че съгласно решението на управителния съвет на фонд „Тютюн” дребнолистните сортове -  Басми и Каба Кулак - ще получат, съответно, по 3.20 лв. за килограм и 2.08 лв. за килограм. Едролистните сортове - Виржиния и Бърлей - ще бъдат субсидирани със, съответно, 1.46 и 1.45 лв. килограма.

Движението на финансовия пакет се осъществява между Министерство на финансите, Министерството на земеделието и храните и Фонд „Тютюн”. При превеждането на парите е допустимо известно забавяне съобразено с капацитета на съответната банкова система.

Фонд „Тютюн” е сключил договор с три банки, които да извършват разплащанията с физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители. Това са Банка ДСК, Корпоративна търговска банка и Търговска банка Д. Съгласно договорите с банките, същите откриват безплатно за тютюнопроизводителите сметки, по които могат да си изтеглят премиите в двумесечен срок от превеждането на сумите по сметките им. За юридически лица и ЕТ сумите се изплащат по посочените от тях сметки, допълват от МЗХ.

При неполучаване на паричните средства от страна на тютюнопроизводителите в двумесечния срок, средствата се връщат във фонда и до края на годината се дава нов двумесечен срок за тяхното изплащане по посочената по горе схема.