Долната камара на австралийския парламент с малко мнозинство днес прие закон за налагане на въглероден данък на големите индустриални предприятия. Данъкът влиза в сила от средата на следващата година и ще засегне около 500 индустриални компании, които вече ще трябва да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който изпускат в атмосферата.

Този данък е централен за правителствената стратегия за борба с климатичните промени, но опозицията твърди, че той ще доведе до загуба на работни места и покачване цената на живота, конспектира австралийските нагласи BBC. Според британските журналисти, този данък е „противоречив“.

Така или иначе, законът за чиста енергия /Clean Energy Bill/ е приет със 74 гласа „за“ и 72 гласа „против“. След резултата от гласуването, австралийският премиер Джулия Джилард започна да прегръща съюзниците си в парламента. Според нея, „Днес е важен ден за австралийците и за бъдещите австралийци, които искат да видят по-добра околна среда“.

Австралия е най-големият износител на въглища в света и е в челните редици по въглеродни емисии на човек от населението. Въглеродните емисии на Австралия са само 1.5% от световните, но 80% от електричеството се добива от въглища.

Най-сериозните замърсители – 500 австралийски компании – оттук насетне ще трябва да плащат на държавата 23 австралийски долара /приблизително 33 лева по курс на деня/ за всеки изпуснат тон въглерод. Ако вследствие на това цените на електричеството бъдат повишени, домакинствата и бизнесът ще бъдат компенсирани с данъчни отстъпки или със социални помощи, в размер от милиарди.

Схемата, която влиза в сила на 1 юли 2012 г., след три години ще прерасне в пазар за търговия на въглеродни емисии. Целта на цялата операция е до 2020 г. да бъдат предотвратени емисии на 159 млн. тона CO2. Ако това се удаде, през 2020 г. емисиите на Австралия ще са с 5% по-ниски от нивото през 2000 г. Австралийското земеделие и гори са изключени от въглеродния данък.

В политически план, прокарването на този данък е много важно за премиера Джилард, чиято популярност започна да спада в последните месеци. Много австралийци са против въглеродния данък, хиляди демонстрираха против него и обвиниха премиера си, че лъже.

Действително, в предизборната си кампания Джилард обеща да не въвежда екологичен данък за тежката индустрия през мандата си. Но на изборите партията й не можа да получи мнозинство. Тя беше принудена да разчита на гласовете на зелените депутати, които от самото начало поставиха този данък като цената за съюзничеството си.

Джилард се постара да замаже опозицията в индустрията, като прокара и план за подпомагане на австралийските производители на стомана с AUD 300 млн. Очаква се с помощта на Зелените новият данък и програмната за индустриални стимули да бъдат приети в средата на следващия месец без особени проблеми от сената – горната камара на парламента. Лидерът на консервативната опозиция Тони Ебът заяви, че се „кълне с кръв“ да отмени въглеродния данък веднага щом дойде на власт.

Въглеродният данък, ако бъде приет от сената, ще постави Австралия до Европейския съюз и Нова Зеландия, където действат национални схеми за търговия с емисии. Правителството разчита с въвеждането на данъка да даде силен импулс за постигане на глобално съглашение за намаляване на емисиите на климатичните преговори в Дърбан, Южна Африка, през декември.

По оценка на Австралийската въглищна асоциация, цитирана от Reuters, въглеродният данък ще струва на индустрията 25 милиарда долара до 2020 г. Представителите на компании като BHP Billiton и Rio Tinto алармират, че е заплашена конкурентоспособността на австралийските въглищни мини, а стъпката на парламента е ретроградна. Природозащитниците приветстват резултата като „исторически“. Срещу данъка са се водели „добре финансирани кампании за всяване на страх“.

Бизнесът няма да понесе убийствени разходи от новата схема за ограничаване на въглеродните емисии. Експортните индустрии като производството на алуминий и стомана ще получат до 94.5% от квотите си безплатно. Проектите, които ползват като гориво втечнен природен газ, ще заплащат само 50% от емитирания въглерод.

Заедно с това се учредява фонд от 10 милиарда долара, който ще съфинансира частни проекти във възобновяемите енергии, като съответните закони ще бъдат приети в началото на 2012 г. Други 1.3 милиарда се заделят за подпомагане на въглищните мини да намалят емисиите си.

Правителството освен това предвижда до 2020 г. да изкупи и закрие до 2000 мегавата от най-мръсните в страната мощности за производство на електричество от въглища. Така ще се насърчат новите инвестиции във възобновяема енергия. Фермерите, които няма да плащат въглероден данък, ще могат да продават на въглеродния пазар сертификати за намалени емисии – carbon offsets.