До края на май за първи път ще стане възможно подаването на документи за европроекти по електронен път. Това обяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

 

Пилотно приемането на документите онлайн ще стартира за онези европейски програми, които се ползват от най-широк кръг бенефициенти в България. Очакванията са това да ускори обработването на документите с 30 процента, а оттам и усвояването на средствата по програмите. Министър Дончев отчете още, че средният темп на плащанията по оперативните програми е близо 11,4 процента или 1,7 млрд.лева, а договорените средства са малко над 7 млрд. лева или 45,5 процента.

 

Две оперативни програми до момента са договорили повече от половината от ресурса си – оперативната програма „Транспорт” и програма „Регионално развитие” са с темп на договаряне близък до 53,4 на сто, отчете министър Томислав Дончев. С малко над 20 процента разплатени средства са програмите „Конкурентноспособност” /20,3%/ и „Административен капацитет”/почти 25%/, следвани от ОП „Регионално развитие” с близо 13,5 на сто.

 

Министър Дончев посочи, че очаква до края на годината плащанията по европрограмите да бъдат в размер на 20 процента, което отговаря на сума не по-малка от 3 млрд. лева.

 

Пилотно до месец ще стартира подаването на документи онлайн по една от трите програми с най-широк кръг бенефициенти – това са програмите „Развитие на човешките ресурси”, „Конкурентноспособност” и „Административен капацитет”. Това ще намали разходите, ще се увеличи скоростта и отчетността. По думите на министър Дончев кандидатстването по по европроекти трябва да стане факт за всички програми до година и половина. Министърът призна, че това няма да мине без известна съпротива от страна на администрацията.

 

По думите на Томислав Дончев част от информацията, която в момента се изисквала в документите за кандидатстване дори не била нужна на институцията, която управлява проекта. Апликационните форми за фирми и предприемачи трябва да съдържа основно количествени данни – това ще облекчи и този, който кандидатства и тези, които обработват документите, смята министърът.

 

Новото ръководство на фонд "Земеделие" е длъжно да демонстрира по-отворен подход към бенефициентите по оперативна програма "Развитие на селските райони", препоръча министър Дончев. От фонда се очаква да оцени и обработи над 1 000 проекта, някои от които чакат повече от две години. По данните на Томислав Дончев седем общини имали проблем с проекти по програмата за селските райони заради лошо досие по програма САПАРД.

 

Министър Дончев отбеляза още, че към края на април огромната част от предвидените мерки в Плана за действие за ускоряване на усвояването на евросредствата са изпълнени. В писмо председателят на ЕК Жозе Барозу ще бъде информиран за предприетото от страната ни.

 

По думите на Дончев няколко неща остават текущи и по тях се работи - в ход е учредяване на специалното предприятие, което ще работи в пътния сектор и чиято първа отговорност ще бъде автомагистрала "Струма". Подготвя се и проектът за т. нар. мобилни групи от консултанти, които ще подпомагат общините по изпълнението на проектите.

 

Във връзка с подготовката за следващия програмен период, до края на годината ще се иска общините да посочат и остойностят проектите, които са важни за тях и които ще изпълняват след 2014 година.