Още петнадесет години евтин петрол не е най-големият страх на управителя на Руската централна банка Елвира Набиулина.


"Това, което ме тревожи повече е темпото на реформи в икономиката, които трябва да стимулират частните инвестиции," коментира Набиулина в интервю за Bloomberg Television

 

"Много е важно да имаме цял набор от условия, за да направим Русия по-привлекателна за частните инвестиции. А най-тревожен е темпът на тези промени."

 

Сривът на цените на петрола удари рублата, която загуби почти половината от стойността си от януари 2014 г. насам, и така потисна търсенето на кредити и потреблението в Русия. Сега президентът Владимир Путин е изправен пред предизвикателството да върне икономиката към растеж, но това е невъзможна задача на фона на корупцията и неефективността на руската държава.

 

Русия се нарежда редом с Нигерия и Киргизстан на 136-о място, от 174 страни в класацията на Transparency International за корупция. При идването на Путин на власт страната беше 82-а.

 

По отношение на сигурността на частната собственост и независимостта на съдебната система, Русия е съответно 109-а и 120-а от 144 държави в последния Доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум.

 

Прогнозите на руската централна банка са, че икономиката няма да се върне към растеж до 2017 г. Ако те се сбъднат, това би била най-дългата рецесия в Русия за последните 2 десетилетия.

 

Брутният вътрешен продукт ще се свие с между 3.9% и 4.4% през тази година и вероятно с около 1% през 2016 г. Заложената средна цена на петрола при тези прогнози е около 50 долара за барел в периода 2016-2018 г.


От централната банка на Русия подчертават, че няма "изкуствено да ограничават курса на рублата."

Според Набиулина, която е бивш министър на икономиката в правителството на Путин, страната трябва да се научи да живее с евтин нефт.

 

"Основното нещо за нас сега е да се научим да живеем в условията на относително ниски цени на петрола", каза Набиулина. "Това е реалността, за която трябва да сме психически готови".