Половината аптеки нямат регистриран нито един касов апарат с дистанционна връзка със сървърите на НАП само дни преди изтичането на крайния срок – 31 август 2011 г., съобщиха от НАП.

Този срок важи за регистрираните по ЗДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това означава, че в оставащите 5 работни дни, на час с приходното ведомство ще трябва да се свързват по минимум 50 аптеки. До този момент в НАП са регистрирани 3 642 касови апарата на близо 2000 аптеки и дрогерии.

От НАП предупреждават, че от 1 септември започват масови проверки на аптеките за това дали са спазени законовите изисквания. Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти след края на август и фискалното й устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобена с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.

В края на ноември 2011 г. пък изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно. За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г. От НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Вместо това, вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново. Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията www.nap.bg. С негова помощ всеки търговец ще може да си отговори на въпроса дали фискалното устройство, което притежава, може да се модифицира или трябва да си купи ново, за да се свърже с информационната система на НАП.

Софтуерът е публикуван в рубриката на www.nap.bg "Свържете касовите си апарати с НАП". Там търговците могат да намерят полезна информация за реда, сроковете и начините за осигуряването на е-връзка с НАП. В секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка, както и списък с номерата и моделите на новите и използваните в момента фискални устройства, които могат да бъдат модифицирани и приведени в съответствие с новите изисквания на наредбата.