Днес отбелязваме световния ден на потребителя – 15 март. Редица инициативи съпътстват ежегодното честване на празника.

Днес, по повода, ще отвори врати временна приемна на Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и трите мобилни оператора у нас.

В нея потребителите на телекомуникационни услуги ще получат експертни консултации, съвети и съдействие по проблеми, касаещи мобилните услуги. Приемната ще бъде в сградата на КЗП на пл. „Славейков” в София и ще работи до 16.00 ч.

Датата на честване на Световният ден на потребителя е в памет на прословутата реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя":

правото на безопасност;
правото на информация;
правото на избор;
правото да бъдеш чут.

В последствие са добавени още четири като правото на образование, правото на задоволяване на основните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда. Осемте права са залегнали в правилата за защита на потребителите, приети от ООН. В България денят на потребителя се чества вече 20 години.