Делхи е на път да се откаже от плановете си за внос и използване на българска ваксина срещу смъртоносния вирус на хеморагичната треска Конго (CCHF), за които първи съобщи DarikFinance.

 

Според индийски лекари ваксината можело да се окаже неефективна. Националният институт по вирусология (Pune), който е изолирал вируса в Индия и го е секвенирал генетично, смята, че "щамът на вируса, който циркулира в Индия е напълно различен от Българския щам", съобщава Times of India.

Директорът на института д-р Мишра счита, че: "Ваксината, използвана в България срещу CCHF няма да помогне в защитата на индииците. Има шест щама на вируса CCHF. След като изучихме индийския щам, ние открихме, че той се различава съществено от българския."


Оказва се обаче, реалните причини за колебанието на индийските власти са малко по-различни. Те търсят начин да наложат местни компании на пазара.


Д-р Мишра добав
я: "Като цяло, всички щамове на CCHF са много опасни, поради което се характеризират като агент с ниво на био-сигурност IV. Ако щамове са близки, една и съща ваксина може да свърши работа. Но в случая това не е така."

В писмо до здравния министър
на провинция Гуджарат, изпратено през февруари, министърът на здравеопазването на Индийския съюз Гулам Наби Азад заявява: "Проблемът на българската ваксина се проучва по отношение на нейната годност, безопасност и ефикасност."

В отговор д-р Мишра заяв
ява, че ваксината срещу CCHF е от решаващо значение за Индия. "Тъй като вирусът вече е бил открит в страната е важно да имаме ваксина срещу него в банката си, защото това е силно патогенен вирус. Така че е по-добре ние да създадем своя собствена ваксина."

"От една страна, ние ще знаем,
че ваксината работи, тъй като ще се борим с щама в Индия. Ако след това вирусът CCHF не мутира, а той не се променя много бързо за разлика от грипния вирус, ние ще имаме няколко партиди от индийска ваксина срещу CCHF. Може просто да я запазим за извънредна ситуация, а и срокът на годност също ще бъде по-дълъг", добавя Мишра.

В писмото си Азад, казва: "НИВ вече е започнал работа с фармацевтичните компании, за да се оцени възможността за разработване на местна ваксина."

Според д-р Мишра, проблем с българска ваксина е, и че тя не е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Следователно, трябва да се тества върху индийското население, за да бъде приета от местните регулаторни органи. До момента, в който българската ваксина е доставена, тествана и одобрена, Индия ще разполага със собствена ваксина.

За първи път, Индия съобщава
за заразяване с CCHF в Гуджарат. Четирима души вече са починали от вируса.