На 16 февруари в София откриват официално първия в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери. 

Университетът ще предлага качествено висше образование, насочено към практиката, професия и работа за софтуерни специалисти. Вече се приемат кандидатури за безплатни подготвителни курсове по основи на програмирането. Предвижда се обученията да се проведат в периода март-април тази година. 

Продължителността на обучението ще бъде две години и разделено на шест нива, всяко с продължителност четири месеца. Софтуерният университет (СофтУни) ще предлага и онлайн обучение. 

Студентите, които ще изберат редовна форма на обучение ще трябва да отделят между 10-12 часа на ден през първата година от обучението. През втората година натовареността ще е по-малка. 

Идеята на СофтУни е да направи студентите си истински специалисти в софтуерната индустрия и да им помогне в намирането на работа. Приемни изпити ще се провеждат на всеки два месеца. 

Квалификацията, която обучаващите се ще получат след двете години може да получи статут на диплома за висше образование, ако студентът реши да продължи образованието си с една или две години в някои от партньорите-университети на СофтУни.

Светлин Наков, известен като обучаващ в софтуерната академия на "Телерик" е в основата на създаването на университета. Той се оттегли от "Телерик" през ноември миналата година, за да се отдаде на проекта си за софтуерен университет.