ABB, една от водещи компании в света в сферата на енергийните и автоматизационни технологии, откри днес нов завод за производство на продукти ниско и средно напрежение.

 

Новата производствена база е разположена в град Раковски, на около 25 километра североизточно от втория по големина град в България – Пловдив, и се очаква да има около 600 работни места, когато заработи с пълен капацитет.

 

Заводът е част от инвестиция на стойност 23 млн. долара, предназначена за разширяване на производствения капацитет с цел обслужване на нарастващото търсене в Европа и Азия, и ще произвежда продукти за управление ниско напрежение и енергийни продукти средно напрежение.

 

„Най-новата инвестиция на АBB тук, в Пловдив, е и резултат от положителния опит на компанията в България и вярата ни в потенциала от умения на хората“, сподели Екехард Нойрайтер, регионален мениджър на компанията.

 

Това е втората голяма инвестиция на зелено на АББ в района на Пловдив. Първата фабрика на зелено, произвеждаща продукти ниско напрежение, бе изградена през 2009 и към момента в нея работят над 1000 души.

 

Другите производствени бази на ABB в страната са разположени в Петрич – за продукти ниско напрежение, Севлиево – за продукти високо напрежение и трансформатори, както и сервизен център за турбокомпресори във Варна.