Пропан-бутанът пристига у нас основно през пристанище Варна. Това сочи справка, изготвена от Фериботния комплекс в морската ни столица и публикувана във вестник Стандарт.

От началото на годината до 30 ноември само по фериботната линия Варна-Кавказ у нас са пристигнали 2 106 жп цистерни с общо 69 875 тона автогаз, сочи статистиката на пристанище Варна. Това означава, че голяма част от екогоривото за много таксиметрови и леки частни автомобили, както и за някои производства, се внася през Фериботния комплекс Варна.

Най-големите вносители са "Газтрейд", който е и жп превозвач и доставя автогаза за OMV и други търговци, както и "Топливо".

Освен пропан-бутан през новата фериботна линия Варна-Кавказ у нас пристигат и доста нефтопродукти, най-вече базови масла. Така до края на ноември от Кавказ през порт Варна са внесени 74 жп цистерни с 4 084 тона нефтопродукти. 18 вагона с 941 тона базови масла са доставени и по старата фериботна линия от Иличовск, сочат данните на  Фериботния комплекс Варна.

Вторият по обем масов товар, внасян с двата руски фериботни кораба "Авангард" и "Славянин" от порт Кавказ през пристанище Варна, са торовете за селското стопанство. До края на ноември са обработени 139 вагона с общо 8 757 тона торове.

Трети по количество по линията е вносът на зърнени храни - най-вече зрял фасул, произведен в Казахстан и Киргизстан. От началото на годината до края на ноември с фериботите са внесени 99 вагона с общо 6 336 тона фасул. И тази година българинът посрещна Бъдни вечер с традиционния за празничната трапеза боб, продаван като "Добруджански", но расъл вместо в Добруджа по нивите на Средна Азия.