Отменя се разрешението за строеж на спорната територия в Несебър, защото е незаконно, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка на издадените разрешения за строеж в кв. „Черно море", Несебър, местността Кокала, предаде агенция Фокус. Преди дни екозащитници алармираха за застрояване на защитена зона с дюни от Натура 2000. Терен от 29 дка в местността Кокала е бил продаден от земеделското министерство, а след това и препродаден в края на миналата година.

Междувременно бургаската окръжна прокуратура вече започна проверка на казуса, като магистратите ще разследват за законосъобразност на административните актове на местните отговорни органи заради дюните, които според информацията на бургаската прокуратура се намират в зона А, въпреки че теренът е на повече от 500 метра от морето. Това според Закона за Черноморското крайбрежие би следвало да се води като зона Б. Преписката е образувана в отдел „Административен" на Бургаския окръжен съд.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че теренът – предмет на сделката, е урбанизирана територия, извадена от горския фонд през 2008 година. Той се закани да докаже схема със заменки по застроени терени по цялото Черноморие, за които има събрани вече над 2000 преписки.

Министърът обвини предишното правителство за казуса с терена от 29 декара дюни. Политическите ни опоненти излязоха от равновесие, защото намеренията ни са да разследваме случая не само за този спорен терен, но и за земите в целия квартал („Черно море" - бел. ред.) и да покажем порочната схема за застрояването, каза Найденов. Затова опозицията иска оставки, смята той.

Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска в писмо до изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов прокуратурата да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията. Премиерът иска проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г. от държавното обвинение обясниха, че по повод на публикации в медиите относно извършени закононарушения по застрояването на защитени територии в Несебър и постъпил сигнал от премиера Борисов до и.ф. главен прокурор Бойко Найденов, е разпоредена пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър.