Без резултат приключи поредната среща на земеделския министър Мирослав Найденов и ръководителите на големите браншови организации в агросектора. Фермерите се придвижват към Столицата, като са уведомили Столичната община за протестите си.

По последна информация е спряно придвижването на трактори към София, които по предварителна информация трябва да са в столицата тази вечер. Единият лъч от тръгналите към столицата селскостопански машини е спрял на Ботевградско шосе, а около 100 трактора са на изчакване на Карловско шосе.

По-рано фермерите съобщиха, че се предвижат към столицата, като са уведомили Столичната община за намеренията си да протестират. Общо 170 селскостопански машини до 4 тона всяка ще бъдат разположени в центъра на София, каза кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че машините ще са част от протеста на земеделските производители, които са съгласни да депозират и финансова сума за покриването на евентуални щети по транспортната инфраструктура. Протестът на земеделците ще е от 1 до 8 декември, сочи подаденото от организаторите му уведомление до Столичната община.

Сутринта земеделците протестираха до Капитан Андреево и затвориха за часове пътя към Турция. Гражданското общество на земеделските производители призовава двамата най-виновни министри - Найденов и Дянков, да си подадат оставките, се казва в изявление на Националния инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие".

Междувременно министър Найденов съобщи, че протестиращите фермемери са му поискали оставката, като техните думи се припокривали с казаното по-рано от Сергей Станишев. От това според него може да се направи изводът, че стачката на земеделските производители се политизира.