Депутатите от Народното събрание взеха решение да отпадне банковата тайна за банки в несъстоятелност. Решението бе подкрепено от 112 депутати, 1"против" и 1 "въздържал се". Вносители на проекта са депутати от различни парламентарни групи, които са членове на временната анкетна комисия за проучване на случилото се с КТБ. 

Текстовете бяха одобрени от бюджетната комисия вчера, след писмено искане до синдиците на банка в несъстоятелност, отправено от страна на министъра на финансите или от шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В седемдневен срок ще може да се разкрива информация за фирми и физически лица, ползвали депозити, кредити или преференциални условия.

Ще могат да се оповестяват такива данни и за висши държавни служители и политици с подробности за размера на техните средства, за депозити и кредити, както и на техните близки. Данните ще обхващат целия период на работа на КТБ в конкретния случай.

"Интересът на обществеността към лицата, свързаните с тях дружества и политически партии, налага създаването на основание за разкриване на банковата тайна за банка в несъстоятелност", пише в мотивите на законопроекта, който бе приет на първо четене. 

Публично ще бъдат оповестени и договорите със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори.