България е единствената страна в Европейския съюз, на която е разрешено да отпуска до 50% държавна помощ за подпомагане на чуждестранните инвестиции. Това съобщи пред журналисти Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Стефанов коментира, че от Агенцията ще настояват освен финансовата помощ в изграждане на инфраструктура и обучение на персонал, да се отпуска и директна финансова инжекция към самите инвеститори. От Агенцията са направили и предложения за промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите с цел стимулиране на чуждестранния икономически интерес и подобряване на бизнес климата у нас.

В момента държавата отпуска пари за големите чуждестранни инвеститори у нас като двете основни пера са инфраструктура и обучение на персонал. Парите обаче не се отпускат директно на инвеститорите, уточни Борислав Стефанов:

Примерно субсидията за инфраструктура е когато някой открие нова фабрика в България, държавата би могла да помогне за изграждането на пътя до нея. Но тук няма финансов трансфер от държавата към фирмата, а по-скоро държавна фирма изгражда пътя към въпросната фабрика. Това, което ние всъщност искаме, е да се преведат средства към инвеститорите след покриване на някакви определени критерии от инвестиционния проект. Тоест примерно при покриването на 30 или 50 процента от инвестиционния проект, държавата да възстанови част от финансовите средства на тези инвеститори. Европейският съюз разрешава някакво определено ниво на финансовата помощ за всяка държава, на държавната помощ, като за повечето държави в Западна Европа този процент вече е нула, тоест не може инвеститор във Франция или Германия в най-общия случай да получи държавна помощ. В Централна и Източна Европа процентите са някъде между нула и 50 на сто в зависимост от различни фактори, да речем за Чехия, ако не се лъжа, максималната разрешена беше 30 процента, но примерно за Прага тя е нула, тоест ако някой иска да открие завод или фирма в Прага, той няма как да получи държавна помощ. За България този процент е 50 на сто и това е максимално разрешеният процент от страна на Европейския съюз. Това естествено са средства, които идват не от еврофондовете, а от държавния бюджет, така че това е може би една причина не всички инвеститори в България да им се дават 50 процента на вратата. Иначе това би бил един фактор, който би довел до привличането на много чуждестранни инвестиции.