Ние искаме да имаме диалог, ние искаме да върнем синдикатите на масата на диалога, защото това е важно, за да се вземат правилни решения. Важно е за хората, важно е за правителството, сподели пред bTV председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

След снощните разговори, които имахме до късно в Парламента, ние направихме едно предложение, което за мен би било компромис, правилен, от наша и от тяхна страна, а именно вместо с една година от 2012 година възрастта за пенсиониране на хората плавно да се вдига по четири месеца - за 2012 - четири месеца, за 2013 - четири месеца, за 2014 - четири месеца, и след това отново това повишение с четири месеца продължава 2015, 2016 до достигане на възрастта за жените 63, възрастта за мъжете 65 г.

Вместо шоково вдигане, предлагаме едно поетапно тригодишно вдигане на тази една година първоначално. Искам да ви кажа, че това предложение не гони краткосрочен ефект за 2012 г, неговата цел е средносрочна и дългосрочна.

В закона е записано, че от 2014 година тези хора ще получават изцяло своите пенсии до навършване на възрастта за пенсиониране по възраст, именно 63 години за жените и 65 за мъжете, от професионалните фондове.

Между другото, това трябваше да се случи от тази година, 2011, но, поради това, че там не са натрупани достатъчно пари, това не се случи и хората отново вземат тези по-ранни свои пенсии за сметка на общия фонд пенсии, в който всички ние внасяме своите вноски. Така че там от 2014 г. те няма да тежат на останалите.

Промяната в средносрочен и дългосрочен план, която ние целим ще бъде постигната. Това, че предлагаме да се случи по-плавно, за да върнем синдикатите на преговорите, за да можем да продължим да разговаряме с тях и за други мерки в пенсионната реформа, които те предлагат, и работодателите предлагат, мисля, че това е един разумен ход.

Но дали това ще се случи, ще стане ясно днес. В 12.00 часа ние среща със синдикатите, за да чуем тяхното мнение, а ние самите сега сутринта имаме среща с премиера Борисов, за да уточним и нашата позиция.

В момента 2 млн. и 600 хиляди осигуряващи се и работещи хранят 2 млн. и 200 хиляди пенсионери. Демографската картина ще се влошава – затова е повишаването на възрастта до 63 г. за жените и 65 г. за мъжете е неизбежно.


Отстъпление от позицията за повишаване на възрастта няма. Единственото възможно компромисно решение е това да не се случи шоково от 1 януари 2012, а да се случи поетапно за три години.