Таксата за сградна инсталация за абонатите на топлофикациите, които нямат радиатори по домовете си, отпада. 

Промяната е залегнала в европейската директива №83 от 2011 г. за правата на потребителите, която на 25 юли 2014 г. е включена и в българския Закон за защита на потребителите. Това съобщи адвокат Димитър Греков, който е председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите.

„Никой не пое ангажимента да информира потребителите за новостите, които са факт от средата на годината, и правата, които хората имат. Тази директива е въведена в българското право и правните системи на останалите държавни членки. С нея се дава право на потребител, когато не желае търговец да му доставя определен вид услуги - вода, газ, ток, централно отопление или цифрово съдържание, не е длъжен, ако ги потреби, да ги върне или да заплати тяхната цена”, обясни адвокат Греков.

По думите му това решава наболелия  социален проблем с топлофикациите на много българи. Хората, които са собственици на топлоснабдени жилища, независимо дали искат ТЕЦ или не, по закон са абонати на сградната инсталация и плащат цена за топлинната енергия.

Енергийни експерти коментираха неофициално, че действително тази евродиректива е въведена в българския Закон за защита на потребителите. Той обаче влиза в противоречие със Закона за енергетиката, защото последният допуска плащането на сградната инсталация.

„Тоест, единствената възможност, за да не плащат всеки месец сградна инсталация, е да си продадат жилището. С новото нормативно решение, което е под влияние на ЕС, се дава право на хората да заявят изрично дали желаят да ползват такива услуги. И ако не желаят, се намира правно решение, което е различно от досегашните”, каза Греков. Той уточни, че нито топлофикациите, нито властите са си дали труда да информират абонатите, че вече могат и да не плащат за сградна инсталация.

„А повярвайте ми, това е един изключително деликатен социален проблем. Това се превърна в социален проблем”, уточни юристът.

Клиентите на парното могат в началото на отоплителния сезон да попълнят декларация, че не желаят да ползват парно отопление и оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите. Оттам уточниха, че заявлението за отказ от услугите на ТЕЦ-а ще бъде качено на интернет страницата на сдружението.

По принцип тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата.

Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.

Добрите новини обаче са само за тези, които са си демонтирали радиаторите или ги държат трайно на нула (снежинка). За останалите намаляването на процента на сградната инсталация по променената наредба означава увеличаване на сметката.

Това ще стане посредством увеличаване на цената на единица показание на уредите за дялово разпределение.