Руският парламент планира да свали ограничението за притежаване на недвижим имот в чужбина, което съществува в момента за чиновниците. Първоначално бариерите ще паднат пред страните от бившия соцлагер, каквито са България и Чехия, пише руският вестник Комерсант.

 

Проектът за изменение на закона е на етап обсъждане в парламента. Вносителят му Вючеслав Лъйсаков коментира, че има редица случаи на руски граждани, които поучават в наследство имоти от свои родственици в чужбина. Те винаги намират вратички в закона, за това вместо да се прави по-строг, той трябва да се либерализира. Това, че руски държавник има имот в чужбина не означава, че той е по-малко заинтересован от съдбата на Русия и ще се бори с по-малко плам за интересите й.

 

И в момента руски чиновници извършва крупни покупки на недвижими имоти в чужбина, като собствеността формално се прехвърля на техни близки, но никога на роднини, било то и далечни такива. Законовата поправка ще търси как да се регламентират тези процеси, като се дефинират определени групи, за които е забранено и за които е позволено да притежават имоти зад граница. В момента например е практическо невъзможно дете или внук на държавен служител да е притежател на имот в Лондон, посочва Комерсант.

 

Руснаците са най-активните чужденци - купувачи на имоти в България. Над 110 хил. руснаци имат жилища и ваканционни вили по Черноморието. По данни на вестник Ведомости, над 100 са руските държавни служители, които имат имоти в България, като една трета от тях са в България. Тук руснаците купуват евтини и неголеми апартаменти в морските и зимните курорти.