Надяваме се в рамките на около седмица да приключим и с втората поръчка, което ще позволи да раздадем в срок декодерите, защото в момента раздаваме ваучерите. Това коментира по БНР министърът на съобщенията Данаил Папазов.

На 15 юли получихме одобрение на мярката за снабдяване с декодери на населението, което получава помощи. Става въпрос за около 210 хил. души. Едната поръчка, която беше проиграна преди това одобрение е за 120 хил. души и там се раздават декодерите. До 12-ти е втората поръчка.

От тук нататък остава да се уточни точният график, по който ще се изключва, т.е. не става дума за отлагане на цифровизацията, а за обсъждане на един график за поетапно изключване, който ще бъде обсъден от органа по цифровизацията. Ние дори с риск стартирахме процедурата преди одобрението на мярката, което съкрати сроковете, така че сме направили всичко възможно не правим никакво нарушение, категоричен е Папазов.

Така той опроверга спекулациите за отлагане на цифровизацията на ефирните телевизии в страната след крайната датата – 1 септември заради липсата на избран доставчик на декодери за населението.