Това отдавна се говори с имотните среди в България, но подозренията вече имат потвърждение и от вездесъщите WikiLeaks. Терористичната организация ИРА може би е прала пари в недвижими имоти в България по време на имотния бум преди пет години.

Американски дипломат в посолството на САЩ в Дъблин е докладвал на външното министерство във Вашингтон за схемите за пране на пари от ИРА. Част от парите на терористите идват от огромен банков обир. На 20 декември 2004 г. в Белфаст 26.5 млн. паунда са откраднати от Northern Bank. В полицейски акции на 14 февруари в Дъблин и Корк са заловени банкноти на обща стойност 3 млн. паунда, които според следователите „без съмнение“ са част от заграбените през декември милиони.

В търсене къде са отишли останалите пари, разследването на ирландските служби се е насочило към България. В търсене на българската следа обаче разследващите органи са отказали да дадат повече подробности, включително и за взаимодействието си с българската полиция.

Българският посланик в Дъблин е отрекъл всякаква намеса на България и настоява Ирландия публично да закрие тази линия на разследването – съобщава също така американският дипломат и обобщава, че в по-общ план Ирландия е загрижена, че чрез сложни инвестиционни схеми плячкосаните от банковия обир пари се прехвърлят от Северна Ирландия във финансиране на политически инициативи в Република Ирландия. Част от парите, събирани като политически дарения в Републиката, се връщат на север като финансиране за терористите.

За съжаление любопитството ни за българската следа не може да се задоволи напълно, защото е цитирана информацията, разпространена само в резюмето на конфеденциалната дипломатическа депеша. До същината отново нямаме достъп, тъй като 6-та и 7-та глава от документа, които явно касаят българската връзка, не са публикувани. Както е известно, дипломатическите документи не се обнародват от WikiLeaks в „суров“ вид, а се обработват, в случая от журналистите на Guardian, за да се избегне застрашаване живота на информаторите, както и разпространение на недостоверна информация.

Относно парите на ИРА се посочва, че те постоянно текат, търсейки диверсификация в най-разнообразни инвестиции. Терористичната организация през 1970-те е постигнала майсторство в кражбите и контрабандата, но възходът на Келтския тигър през 1990-те е стимулирал терористите да се обърнат и към по-усъвършенствани форми на бизнес инвестиции. С помощта на привидно достопочтени бизнесмени, ИРА е инвестирала в имотни проекти в Дъблин, Лондон и в испански курорти. Засега можем само да гадаем дали част от ирландските инвестиции в нашите имоти не са били „северни“.