Средно с 20 % са се увеличили инвестициите за ремонти и профилактика в енергетиката през 2012 г, спрямо 2011 г. Това отбелязват от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД – най-голямото българско предприятие за диагностика и ремонт в  сферата.

Някои дружества вече обявиха инвестиционните си програми. ЧЕЗ например планира да вложи 614 хил. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България (през март 2012 г.), „Топлофикация София” АД инвестира 2.5 млн. лв. за модернизацията на два топлоизточника, а „ЕВН България Електроразпределение” АД е заделила 128 млн. лева за ремонти и инвестиции през 2012 г.

От ЦЕРБ ЕАД очакват още три тенденции в енергетиката през тази година.

Инвестициите в екологични подобрения ще направят дружествата конкурентноспособни на външните пазари, защото ще отговарят на европейските изисквания. Средствата е добре да са насочени главно към топлофикационна дейност, например за когенерации (топлинен двигател или електростанция за едновременно генериране на електричество и топлина).

Втората тенденция ще е в посока намаляване на загубите при преноса на енергия.

И тази година фокусът ще са възобновяемите енергийни източници. Според представители на ремонтната база за нашите условия най-ефективно ще е използването на ВЕЦ-овете. „Те започват да произвеждат ток само за няколко минути, докато на една ТЕЦ са й необходими часове, за да се задейства”, обясняват от предприятието. „ВЕЦ-овете са най-добрият тип зелена енергия. Те са „по-зелени“ и от ветрогенераторите, и от слънчевите паркове.”, смятат от компанията.