Депутатите утвърдиха критериите, по които ще се определя броят на приеманите за обучение студенти и докторанти, утвърждаван от държавни висши училища по професионални направления. 

Те са оценката на учебната и научната дейност, данните за реализация на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната, както и заявеният капацитет на съответния вуз. "За" този текст гласуваха 89 народни представители и против нямаше.

Това са част от измененията на закона за висшето образование, които днес депутатите приеха окончателно на второ четене в пленарна зала. 

Законопроектът се оказа ребус по думите на председателстващия Димитър Главчев, след многобройни размествания и редакции на предложенията. Между първо и второ четене от него отпаднаха и някои от по-съществените предлагани промени.  

С окончателния вариант депутатите дадоха повече правомощия на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя вече ще може да намалява акредитационната оценка на университетите при констатирани неизпълнения на препоръки, неспазване на критерии или при нарушения на закона. 

В тези случаи НАОА ще има правото да намалява акредитационната оценка, срока на акредитация на висшето училище или на неговите професионални направления. Ще може също и да намалява образователния капацитет на вузовете, както и да им отнема институционалната или програмната акредитация за определен срок. 

С друг параграф беше прието лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор да могат да осъществяват научна дейност по този договор до 50% от норматива за учебна заетост. 

Освен това се определи, че мандатът на органите за управление на висшите училища вече няма да се прекъсва с провеждането на частични избори, както и при преобразуването им.