Шофьорите в столицата ще могат да паркират в подземните гаражи и ще ползват метрото с абонаментна карта за 84 лв. на месец.

Това е едно от предложенията на шефа на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев за популяризиране на буферните паркинги. Тази идея ще бъде гледана от транспортна комисия през следващите две седмици.

„За съжаление все още е твърде скромен интересът към буферните паркинги”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети гаража при метростанция „Джеймс Баучер”. По думите й трябва да се направят достатъчно гъвкави механизми, така че

хората да бъдат привлечени да паркират.

Друго предложение е паркингите при метростанциите да работят безплатно 1 година. Обмисля се вариант и за нощен абонамент за подземните гаражи. Целта е хората да свикнат да ги ползват.

„Трябва да мине около една година, преди да може да се достигне до почти пълна запълняемост на местата”, обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

„В момента на паркинга на бул. „Цариградско шосе”, който побира 1280 автомобила, дневно паркират 80-90 коли, а на този на „Ломско шосе” с 480 места на ден се оставят около 40-50 автомобила”, обясни Фандъкова.

Приходите от паркирането се използват за издръжка

плащане на сметките за ток, за охрана и т.н. Според шефа на „Метрополитен” сегашните тарифи са достатъчни за плащането на разходите. Според Фандъкова за столичани е по-изгодно да си оставят колите на буферните паркинги, отколкото да паркират в центъра в синя или зелена зона, където тарифите са съответно по 2 лв. и по 1 лев на час.

Сега за шофьорите, които ползват метрото, първите 2 часа престой са безплатни, а за всеки следващ плащат по 50 стотинки на час. Хората, които изберат този вариант за отиване и връщане от работа, трябва да дадат 2 лева за билети за метрото и 3 лева за паркинг. Всеки, който желае само да си остави возилото, без да ползва подземната железница, трябва да плаща по лев на час.

В началото на декември ще отвори врати и паркингът при метростанция „Джеймс Баучер”, който ще събира 620 коли. За да се популяризира този гараж, хората ще могат да оставят колите си без пари за един месец. „В буферния паркинг до метростанция „Джеймс Баучер” ще има театрална зала, а художници на графити ще използват залите на паркинга за временни изложби”, обясни Фандъкова.