Парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски.

ГЕРБ поиска оставката на правителството заради „провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата".

Против вота на недоверие гласуваха 118 от депутатите - от БСП и ДПС, а 93 депутати от ГЕРБ подкрепиха искането си.

20 депутати от Атака се въздържаха при гласуването на вота, а един гласува против.

Премиерът Пламен Орешарски беше посрещнат с ръкопляскания и ставане на крака от страна на депутатите от БСП и ДПС. ГЕРБ пък скандираха Оставка.

Сутринта депутатите започнаха работа, като 152-ма депутати се регистрираха и събраха кворум за старт на работния ден.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче нападна председателят на парламента Михаил Миков с обвинения, че дал твърде кратко време за регистрация - едва 13 секунди.

От ГЕРБ поискаха оставката на правителството заради „провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". По време на дебатите вчера опозицията посочи като аргумент, че все още не е ясно с какво се занимава Министерството на инвестиционното проектиране. Управляващите пък контрираха, че предишната власт се е занимавала само със строене на магистрали.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че опозицията ще внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета. По-късно в Пловдив Борисов каза, че темата на третия вот на недоверие може да бъде за култура. По думите му е задължително за икономиката да се развива културно-историческият туризъм, музеите и археологията, които носят слава и приходи на страната. От своя страна заместникът на Борисов - Цветан Цветанов, оцени идеята на лидера на ГЕРБ вотът на недоверие да е за култура като удачна.

Първият вот на недоверие към кабинета „Орешарски" съвпадна с правителствените отчети за свършеното през първите сто дни от управлението на фона на продължаващи масови протести. Той бе за "провала" на правителствената политика в инвестиционното проектирането и създаването на ново министерство с такъв ресор. Вотът на недоверие бе неуспешен, но процедурата по провеждането му в парламента породи редица въпроси и прецеденти в дейността на Народното събрание.

Първоначално опозицията възнамеряваше вотът на недоверие да е за цялостната политика. Впоследствие от ГЕРБ смениха тактиката и решиха да направят серия от вотове по секторните политики. Според лидера на опозицията Бойко Борисов причината е, че във всеки от ресорите правителството претърпява провали и колегите му искали да говорят по много за това.