Поемането на облигационен заем от 950 млн. евро се обсъжда в момента в парламента. Очаква се процедурата да започне още следващата седмица, но тя може да се осъществи единствено след одобрението на народните представители.

Целта на новия дълг, който страната ни ще поеме чрез емисия еврооблигации, е да осигури средства за плащането на друг облигационен заем през януари догодина.

Парите са необходими на страната ни, за да плати вноската по т.нар. „облигации на Милен Велчев”, като плащането в началото на януари е приблизително 2 млрд. лева.

Финансовият министър Симеон Дянков получи одобрението на Синята коалиция за емитирането на нов дълг: „Едно от условията на Синята коалиция беше да се вземе до стойност, която покрива, но и не се използва за покриване на дефицит. 950 млн. евро покрива напълно главницата и последната лихва, която се плаща през януари”.

„Финансовата стабилност на целия Европейски съюз е в доста сложно състояние и този заем е спасяващ за България. Ангажиментът на министър Дянков е това да стане по най-бързия и най-умния начин, и при най-добрите условия”, заяви Мартин Димитров от Синята коалиция.

Лихвата на еврооблигациите може да бъде до 10 на сто, според текстовете, които се очаква да бъдат приети от парламента.

Пламен Орешарски от Коалиция за България определи тази стойност като „катастрофална”: „Емитирането на този облигационен заем е по-разумно действие, отколкото харченето на Сребърния фонд, доскорошната стратегия на властите. Може би и затова властите се забавиха малко с тази емисия, защото до последно се надяваха да похарчат Сребърния фонд, за да платят облигационния заем”.

В емитирането на еврооблигациите ще участват три банки-мениджъри - BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank.