17:22 часа

 

Тази вечер в Атина ще се гласува доверие на правителството на Георгиос Папандреу. На карта е заложен фалитът на Гърция – и резултатът от гласуването ще определи не само краткосрочната посока на пазара, но и по-дългосрочните стратегии на инвеститорите.

 

Засега Wall Street реагира на данните за продажбите на нови жилища в САЩ. Тези продажби са на най-ниското си ниво от шест месеца насам, със спад от 3.8% през май до сезонно претеглените 4.81 милиона. Това съответства на очакванията на пазара – както и 4.6% спад на средната продажна цена до 166500 долара за жилище.

 

Слаби данни – а Wall Street расте. Към този час индексът на сините чипове DJIA се покачва с 0.5% до 12140 пункта, Nasdaq се вдига с 1.25% до 2663 пункта, а S&P500 се установи на 1288 пункта, или 0.77% ръст. Обяснението може да се търси в обещанието на европейските финансови министри да не оставят Гърция в беда – но има нещо по-съществено.

 

Според водеща новина на финансовия сайт Bloomberg, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке няма да бърза да излиза от рекордната програма за стимулиране на икономиката. Тоест лихвите ще се държат ниски още дълго време. Засега не се очакват нови "количествени улеснения" според консенсусната прогноза, но и без това специалистите признават, че ФЕД глези пазара с много охлабената си монетарна политика.

На този фон не е никак чудно, че доларът губи почва със спад от почти 0.4% за доларовия индекс до 74.698 пункта, а специално към еврото доларът губи 0.4775% до актуалните USD 1.4372. Йената поскъпна до 80.1725, а франкът качи 0.33% до USD 1.1858.

 

Евтин долар – скъп петрол, при ръст на WTI с 1.15% до 94.33 долара за барел, въпреки нерадостните данни от имотния пазар. Брентът е далеч по-умерен, при 111.18 долара за барел, като стесняването на премията между двата основни сорта се случва в унисон с прогнозите, които направихме тук преди дни.

 

Напрежението около Гърция избута цената на златото до 1545 долара за тройунция, среброто също се покачва, до 36.325 долара за тройунция. Царевицата е поскъпнала с 2.3% в американската търговия, заради топлинна вълна в Средния Запад, заплашваща да унищожи реколтата.

 

Европейските пазари гласуват вместо гръцките парламентаристи: 1% ръст за DAX до 7223 пункта, 1.6% покачване за CAC40 до 3860 пункта, 1.2% плюс за FTSE100 до 5761.

 

Разбира се, като фактор на пазара действа и спекулативната разпродажба от предходните седмици, която заличи значителна пазарна стойност в акции и суровини и сега сме свидетели на техническа корекция.

10:30 часа

Доларът пада все повече към еврото и към този час с единица от обединената валута могат да се купят 1.4371 от зелените пари. Стабилизирането на еврото може да се обясни не само с успокояване на инвеститорите по проблема с дълговете на Гърция, а с вземане на глътка въздух преди решителното гласуване на бюджета в гръцкия парламент през следващата седмица.

Междувременно, улеснен от спадналия долар, петролът продължава да поскъпва и към този час барел лек американски се продава срещу $ 94.15, а сортът брент струва $ 112.69.

Европейските фондови борси отвориха с покачвания, като най-решително поскъпват акциите във Франция. Инвеститорите са успокоени както от ръстовете на Wall Sreet и Азия, така и положителните данни за съживяване на поръчките в корпорациите-представителки на автомобилната индустрия, леката промишленост, енергетиката. 

FTSE 100 INDEX се покачва с 0.46% до 5 7189 пункта.
DAX INDEX расте с 0.61% до 7 193 пункта.
CAC 40 INDEX добавя 0.81% до 3 830 пункта.

08:10 часа

Позитивна е търговията на световните капиталови пазари, макар покачванията да са съвсем плахи. След волатилна сесия, индексите на Wall Street снощи завършиха на положителна територия, а към този час Азия е поела зелената вълна. Доларът отново е в слаба позиция спрямо основните си съперници, което позволява на петрола да поскъпне над $ 93 за барел.

Две основни големи събития вълнуват инвеститорите по света към този час. Едното дойде от Европа, където финансовите министри от общността решиха да не избързват с приемането на споразумение за подпомагане на Гърция с нови € 12 млрд. Спекулациите, които това отприщи, са че Европа може би ще обърне гръб на Гърция и ще я остави да понесе последствията от неразумното харчене. Все по-често в публичното пространство се прокрадват и подканяния към Гърция да започне по-смело с продажбите на апетитни активи, към които има приватизационен интерес.

Втората важна тема за пазарите зададоха техническите анализатори. Те обръщат внимание на сериозната корекция, която претърпя през последните няколко седмици високотехнологичният индекс NASDAQ. Показателят е в слаба позиция от месец май, като от тогава до сега той е изгубил 250 пункта или 9% от последния си връх. За специалистите това е сериозен сигнал за притеснение, защото демонстрираната слабост може да е предупреждение за нещо, което предстои през летните месеци и по останалите позиции, не само при технологичните акции.

Засега обаче този страх не възпира играчите от покупки. Снощи благодарение на този вид подкрепа, особено за сините чипове, пазарът отвъд Океана успя да завърши позитивно.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.63% до 12 080 пункта.
S&P 500 INDEX добави 0.54% до 1 278 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.50% до 2 629 пункта.

Силна подкрепа през последните часове се наблюдава за японските производители на автомобили. Без изключение поскъпват акциите на Toyota Motor Corp., Honda Motor Co, Nissan Motor Co, Mitsubishi Motors Corp. Една от причините за това е може би информацията, че Тойота наема между 2 и 3 хил. временни работници за летния сезон, което е индикация, че поръчките при автокорпорациите, са се засилили.

NIKKEI 225 расте с 0.38% до 9 390 пункта.
HANG SENG INDEX добавя 0.32% до 21 668 пункта.
CSI 300 INDEX се покачва с 0.40% до 2 886 пункта.

По време на азиатската сесия петролът поскъпва до $ 93.60 за барел. Сортът брент се котира при $ 111.90 за барел.

За поскъпването на петрола спомага и слабостта при долара, който губи 0.22% към еврото до $ 1.4342. Зелените пари отслабват и към японската йена, плъзвайки се от Y 80.31 на Y 80.21.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд се събира на 28 юни, за да избере нов шеф. След секс-скандала с досегашният ръководител Доминик Строс-Кан, като негов най-вероятен заместник е спрягана френската министърка на финансите Кристин Лагард.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!