В сравнение с останалите европейски страни в България има най-малък брой хора, които пазаруват през интернет. Разликата за 2012 г. е между 5 и 10 пъти, заяви Игнат Арсенов, директор на българския клон на Европейския потребителски център, цитиран от агенция „Фокус“.

Въпреки че потребителите на интернет пазаруването в страната ни остават най-малко на Стария континент, последните данни на центъра показват, че интересът на българите към онлайн покупките нараства всяка година.

Вследствие на това през последните години се е увеличил значително и броят на жалбите, подадени от страна на клиенти на електронните магазини.

„Започнахме с 60 жалби през първата година, откакто е създаден центърът. През втората година те бяха над 100, а през 2012 г. жалбите са почти хиляда“, уточни Арсенов.

Той коментира, че все повече българи търсят защита на правата си при пазаруване. По негови думи това се дължи както на по-голямата инициативност на потребителите, така и на факта, че вече знаят къде да търсят защита и към кого да се обърнат.