Българинът консумира три пъти по-малко мед, отколкото останалите европейски граждани, отчитат от Съюза на пчеларите. Годишното производство на мед у нас е около 10-12 тона, като три четвърти от него се изнасят.

Заради ниската изкупна цена, скока в цените на захарта и използваните медикаменти, пчеларите настояват секторът да бъде подпомаган от държавата. Според тях в бюджета трябва да се отделят 20 млн. лв. за субсидиране на бранша. 33 хиляди са регистрираните пчелари в България.

Статистиката обаче е тревожна - намалява броят на кошерите, а Агенцията по храните не контролира достатъчно качеството на меда, твърдят Михаил Михайлов и Николай Симеонов от Съюза на пчеларите:

"Нарушенията са в големите вериги магазини, както и по пазарите. Съзнателно го обработват при по-висока температура, за да не кристализира отново, защото става недостатъчно добър търговски продукт. Виждате, в големите вериги няма мед, който да е кристализиран. А знаете, че истинският мед рано или късно кристализира."