Между 10 и 20 милиона лева от републиканския бюджет за субсидии на българското пчеларство искат от браншовия пчеларски съюз. От сектора настояват държавата да им осигури по 20 евро финансова помощ за пчелно семейство. От браншовата асоциация се оплакаха от тенденция в последните две години към намаляване на пчелните семейства у нас, както и застаряване на пчелите.

През последните две години е намаляла популацията на пчелите, оплакаха се от асоциацията. Според статистиката у нас има между 600 000 и 670 000 пчелни семейства, за които се грижат около 33 000 пчелари. Тенденциите са обаче към намаляване броя на пчелите.

От браншовия съюз искат субсидия между 10 и 20 млн. лв. от държавата, за да се съживи браншът. Отговорът на Министерството на земеделието и храните е, че в България и в момента работи национална програма за подпомагане на сектора, по която са заделени над 10 млн. лв. до 2013 година.

Средно на година българинът консумира между 350 и 400 грама мед. В Германия например годишното потребление на човек от населението достига 1-1,5 кг. Годишните добиви на мед у нас са над 12 000 тона. Три четвърти от това количество се изнася, основно за страни от Европейския съюз, като най-много мед доставяме на Германия.