Печалбата  на банките в България намалява с 6.5% през първите 11 месеца на тази година, до 565 млн. лв. Повече от 80% от нетния приход се дължи на петте най-големи банки по активи в страната - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка и Обединена българска банка. 

В същото време с растежа на привлечените средства през ноември общата сума на активите се увеличава със 765 млн. лв.. до 85.4 млрд. лв. или 110% от брутния вътрешен продукт на България. 

Допълнителният ресурс е инвестиран основно във високоликвидни активи под формата на вземания от банки и ценни книжа. 

Месечният растеж на вземанията от кредитни институции е 1245 млн. лв. или 13.5%, а на ценните книжа е със 115 млн. лв. или 1.1%. Той е обусловен и от трансформацията на активи при част от останалите балансови позиции, сочат данните на БНБ за състоянието на банковата система в България към края на ноември. 

Намаление с 386 млн. лв., или 4.3% е отчетено в паричните средства, в материалните активи има спад с 63 млн. лв. или 3.2%, а в инвестициите в асоциирани, дъщерни и съвместни предприятия понижението е със 17 млн. лв. или 4.5%.

През ноември банковият сектор реализира печалба от 53 млн. лв., а натрупаната в края на ноември е в размер на 565 млн. лв. 

В същото време, въпреки устойчиво високите нива на проблемните задължения разходите за обезценка са 925 млн. лв. и са с 9.7% по-ниски от тези към 30 ноември 2012 г. 

Делът на нетната стойност на кредитите с просрочие над 90 дни в нетния кредитен портфейл на системата е 10.67%, като спрямо предходния месец нивото му е без съществена промяна. 

Брутните кредити, отпуснати от банките, намаляват с 80 млн. лв. или 0.1%. Определящ е спадът при корпоративния сегмент с 52 млн. лв., следван от този при експозициите на дребно с 24 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити остават почти без промяна. 

Привлечените средства през месеца нарастват със 743 млн. лв. или 1.0%. Депозитите от граждани и домакинства се увеличават с 427 млн. лв. или с малко по-висок обем от този през октомври. По-висок е и месечният растеж при ресурса от бизнеса, като през ноември са привлечени още 271 млн. лв. 

Коефициентът на ликвидните активи в банковата система към 30 ноември се повишава до 26.67%, а размерът на балансовия капитал почти не се променя спрямо октомври, оставайки 11.1 млрд. лв.