Вестник Труд

„Хакер проби 5000 BG пароли”

Адресите на електронните пощи и паролите на над 5000 потребители на 8 български сайта са откраднати и публикувани в интернет сайт, използван от анонимните.

За пробива алармира компанията за киберсигурност „Сентио”, която обяви и имената на засегнатите сайтове. Базите данни са били пробити от хакер, наричащ се DoctorBass.

Според неофициална информация атаката е осъществена от Испания. Най-засегнатият сайт е магазинът pazaruvai-lesno.bg, от който хакерът е успял да източи информация за над 4500 души, обясняват от „Сентио” и съветват хората, влизали в съответните сайтове, бързо да си сменят паролите.

Вестник Капитал Daily

„Сделка по вода”

В сектора на зелена енергия в България се подготвя нова голяма сделка. Този път обаче не става въпрос за слънчеви или вятърни паркове, а за продажбата на водноелектрически централи (ВЕЦ). Чешката "Енерго-про" иска да купи контролираната от Гриша Ганчев "ВЕЦ-Енергия холдинг", става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

До 4 октомври едноличен собственик на дружеството е била "Литекс инвестъмънт лимитид" на Ганчев, а след тази дата холдингът е прехвърлен изцяло на "Хидро електрик България", която също е свързана с него - представител на компанията е синът му Данаил Ганчев. След сделката Гриша Ганчев ще излезе от енергийния бизнес, а чешката "Енерго-про" ще затвърди позициите си в сектора. През лятото тя купи електроразпределителното дружество на "Е.ОН България", а от години вече притежава още 8 водни централи, обединени в 3 каскади. Ако сделката с Ганчев приключи успешно, чешката компания ще стане най-големият частен собственик на водни централи в страната. А и вероятно един от най-големите чужди инвеститори на годината.

Засега няма много подробности около финансовите параметри на сделката, но според запознати източници на "Капитал Daily" първоначално Гриша Ганчев е поискал 150 млн. евро, но е получил насрещна оферта за 50 млн. евро. В крайна сметка двете страни са си стиснали ръцете някъде по средата. Ганчев не беше открит за коментар, а от чешката компания не отговориха на изпратените въпроси. След сделката "Енерго-про" ще стане вторият играч при водните централи след държавната НЕК.

Вестник Сега

„Насред кризата армията купува самолети за $ 400 млн.”

Докато правителството обмисля въвеждането на нов данък, за да осигури 120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост близо 400 млн. долара за изтребители. Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов потвърди вчера, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите. Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и парламентът, който одобрява военни сделки над 100 млн. лв.

"Ако инвестиционният проект съдържа препоръка за купуване на втора ръка изтребители, то те са държавна собственост и следователно ще се водят преговори с представители на държавите. Ако купуваме изцяло нов изтребител, той е собственост на компаниите и тогава бихме направили конкретен конкурс. Всичко зависи от това какъв инвестиционен проект ще одобри правителството до края на този месец", обясни министърът и така даде знак как ще бъде заобиколена конкурсната процедура. Това, което той премълча, е, че купуването на стара военна техника също няма да излезе евтино - заради предполагаемите ремонти след покупката и поддръжката й.

Вестник 24 часа

„Горивата поскъпват с 3-5 стотинки”

Горивата са с по-високи цени, след като "Лукойл България" вдигна цените на едро. По големите вериги масовият бензин А-95 е поскъпнал с 3 ст. и вече се продава за 2,71-2,73. При дизела увеличението е с 5 ст.. до 2,67-2,69 лв. за литър.

Това е първото вдигане на горивата от повече от месец, като преди това на два пъти имаше намаление на цените им, а след това последва задържане. Сегашното поскъпване е заради повишените котировки на петрола, които се задържаха около 114 долара за барел, а при свалянето на цените той бе под 110 долара.

Вчера обаче суровината се започна да поевтинява, след като Иран потвърди предложението си да забрани добива на обогатен уран. Друга причина за понижението е намалената прогноза за потреблението на Международната агенция по енергетика.
До спада се стигна и след като за първи път от 10 г. САЩ се превръщат в нетен износител заради увеличен добив от находищата си чрез нови технологии.