„Прокуратурата се намеси в сделката на „Печатницата на БНБ”

Вестник „Капитал Daily”

В атаката срещу сделката между печатницата на БНБ и френската François-Charles Oberthur Group за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти се включиха и прокуратурата и ДАНС. На сайта на държавното обвинение в петък беше публикувано съобщение, че Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по казуса във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване. В съобщението се посочва, че е възложена проверка на ДАНС "с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер". 

В последвалия коментар на БНБ се казва, че централната банка "изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционалната почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката". Там пише още, че БНБ се надява тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи печатницата на БНБ.

"Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ (François-Charles Oberthur Group - бел. ред.). При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен, до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати", посочва БНБ. От централната банка заявяват, че дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос.

„Мините очакват срив на въгледобива”

Вестник „Труд”

Компаниите от минната индустрия прогнозират тежък срив на въгледобива през 2013 г. Това съобщи председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков вчера. Причината е тежката ситуация в енергетиката. В неделя браншът отбеляза професионалния си празник.

"Ситуацията във въгледобива през тази година е трагична. При металните полезни изкопаеми очаквам да се запази производството на нивата от 2012 г.", обясни Цоцорков. През м.г. в страната са произведени над 85 хил. тона руда, което е с около 7 на сто по-малко спрямо 2011 г.

Най-голям дял от добитите полезни изкопаеми заемат въглищата (39,1%), следвани от металните руди (35,9%). Добивът на метали в момента е сред най-развитите, там и направените инвестиции в модернизация са най-големи, показват данните на бранша.

„Точните сметки за парно са 1%”

Вестник „Труд”

Малко над 1% - точно 3990 са абонатите на столичната топлофикация, които са плащали верни прогнозни сметки за парно през годината. Това показват данните на "Топлофикация-София", огласени в неделя.

Според тях 49,03% от софиянци имат да доплащат пари, а 49,76 на сто - да получават. Изчисленията са направени след годишното отчитане на уредите за дялово разпределение.
Ако имат да доплащат парно, сумата на абонатите ще бъде включена в сметката им за август.

Ако имат да получават пари, клиентите могат да изберат дали да си ги вземат на ръка веднага, или с тях да се покриват следващите им сметки до изравняване на салдото.
Столичната топлофикация тази година ще връща надвзети пари на клиентите си в допълнителни офиси.

„Превозите за Русия с банкови гаранции”

Вестник „Стандарт”

Превозите на стоки с камиони за и през Русия вече може да стават само с банкови гаранции. За това алармираха уплашени спедитори и превозвачи. Повод за притесненията им е документ на Федералната митническа служба на Русия (ФТС) от 4 юли, според който от 14 август превозът на стоки ще става "при условията на обезпечаване спазването на митническия транзит с прилагането мерки", упоменати в Митническия кодекс. Причините, според документа на ФСТ, са зачестилите случаи на недоставяне на стоки, превозвани под прикритието на карнети ТИР. На практика това е денонсиране на Конвенцията ТИР от страна на Русия, коментираха спедитори. Резултатът от което ще е, че превозвачите ще трябва да обезпечават движението на всеки камион през руска територия с ефективна банкова гаранция в размер на 50 000 долара, колкото е покритието на карнета ТИР. Възможно е превозите вече да се осъществяват само с конвои, обясниха превозвачи и допълниха, че срокът за влизане в сила на решението бил отложен за 14 септември.