Сняг и студ

Със снимка на оборудван за екстремни зимни условия служител на Гражданска защита, на първа страница"Труд" коментира развитието на зимната обстановка в страната. Код червено покрива вече почти всички области заради обилния снеговалеж, вятъра и студа. Най-висока степен за опасност обяви министър Лиляна Павлова. Снегът спря движението на тежкотоварните камиони по всички големи пътища. Тировете по границите също са спрени. Под снежната блокада попаднаха и много шофьори в страната. Най-критична е ситуацията в Русе и Разград. Снегът в Самоков мина 90 см, в Габрово - 65 см, а в Смолян достигна 80 см. В Дунавската равнина има преспи от по 30 - 40 см. В ски курортите снежната покривка е 120 - 220 см. Заради тежката зима в област Ловеч и общините Годеч и Своге е обявено бедствено положение. Снежната покривка там достига до метър. Изключително напрегната е ситуацията в Русенско. Дунавският град е буквално откъснат от света. Всички пътища от Русе към София, Варна и Силистра са затворени. Преспите на места достигат три метра. В Северозападна България снегът прекърши дървета и скъса кабели, седем села в региона са без ток. В прохода Петрохан паднаха три лавини, но пътят бе бързо разчистен. Затворени са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски. Товарните автомобили над 10 тона не бяха допускани през проходите Вратник и Шипченски. В София снегът победи снегорините.

"24 часа" прогнозира полярен студ до - 20 градуса идната седмица. Със силен вятър от север се спуска леден въздух, който ще свали докъм минус 20 градуса температурите. В средата на идната седмица термометрите сутрин, на повечето места, ще сочат минус 18 - минус 13 градуса. Още по-ниски може да са градусите в селищата от котловините на Западна България. Дори в най-топлите часове на деня стойностите ще останат далече под нулата - максималните ще са около минус 6. Цялата седмица ще е много мразовито. Силни ветрове ще изострят усещането за ледена епоха и ще навяват преспи. По Черноморието ще се вдигат високи вълни. Заради студа натрупаната вече покривка ще се вкоравява и ще продължи да създава проблеми по пътищата. Най-големи ще бъдат те със снега в районите на Смолян, Чепеларе и Габрово.

Труд

"България на съд за БДЖ", е водещото заглавие на "Труд". Страната ни ще бъде изправена пред съда на Европейския съюз заради нарушения на евродирективите в областта на жп транспорта. Това обяви Европейската комисия. Нарушенията включват: първо, таксите за товарните жп компании, които са по-високи от тези за пътническите влакове, второ, неплатените задължения на БДЖ към Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е стопанин на релсите у нас. Държавният жп превозвач е натрупал неплатени фактури за над 45 милиона лева към инфраструктурното предприятие. Според Еврокомисията това е недопустима държавна помощ към БДЖ. Българската държава е използвала дискриминационен подход към частните жп компании, твърдят експертите на Брюксел. Освен това България е трябвало да синхронизира вътрешните си правила към изискванията на евродирективите още към 1 януари 2007 г. - датата на влизането на страната в ЕС, но не го е направила. Предстоящото дело ще е третото поред срещу България. В Люксембург започнаха съдебни процедури заради липсата на либерализация на енергийния пазар и за столичния боклук.

"Труд" публикува позицията на главния секретар на МВР Калин Георгиев по повод упреците, които премиерът Борисов отправи към него. "Длъжен съм да се съобразя с критиките на премиера. Аз съм човек, готов да носи отговорност. Имам вече решение, което съм докладвал на министър Цветанов. Очаквам завръщането му от чужбина, за да чуя неговото решение", каза Георгиев. Министър-председателят бе категоричен: "Ако аз бях министър, щях да извикам главния секретар на МВР Калин Георгиев да го попитам: вие как обучавате, как контролирате, как подготвяте полицейските операции? Ако вие сте в строителството, щях да му кажа, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът. Като бях главен секретар, за всички операции на МВР излизах и отговарях аз. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа." В отговор главният секретар уточни: "Вземани са различни управленски решения на различни нива на отговорност и аз си нося моята".

"Обучаваме лекари за 51 държави", сподели за "Труд" ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. "В кризата ние сме икономическо чудо! Заплатите на преподавателите се повишиха 2 пъти, а реалните ни доходи - 3 пъти, по време на мандата ми. Приходите ни са много големи - 28 млн. лв. идват само от чуждестранните студенти, а разполагаме с още 25 млн. лв. от спечелени проекти. Успяхме да ремонтираме изцяло предклиничния учебен център, което се равнява на построяването на една чисто нова сграда. Същото направихме и с Медицинския колеж с помощта на програма за енергийна ефективност. Реновирахме два студентски блока. Имаме незапомнен преходен остатък от 47 млн. лв. Нетната печалба спрямо м. г. пък е 6 млн. лв. Ето, по тази причина започваме сериозни проекти. Ще построим сграда за деканат и ректорат и учебен център на стойност около 14 млн. лв. И то луксозно строителство, на мястото на стол номер 8 в двора на Александровска болница. Имаме и център по молекулна медицина, който наистина работи на световно ниво, в него се трудят над 30 млади учени, като средната им възраст е около 30 г.", изложи успехите на университета проф. Митев.

24 часа

"Цените ни са 2,4 пъти по-високи от доходите. Произвеждаме повече от 1989 г., но по реални заплати и пенсии сме на 40 – 45% от тогава", обяснява за "24 часа" Иван Ангелов, проф. по икономика и член-кореспондент на БАН. "С натрупаната инфлация от 130% 1 евро ще е 3,50 лв. и много хора ще пострадат. Не е възможна трайна финансова стабилност без трайна социална стабилност. Когато безработицата, бедността, социалната поляризация минат границите на поносимостта и хората излязат на улицата, няма да остане и помен от финансовата стабилност", смята професорът.

В интервю за "24 часа" Ангел Марин, бивш вицепрезидент на Република България, изяснява: "Помилвах дилъри на дрога, защото закон намали наказанието". Нося цялата отговорност за всички предсрочни освобождавания. Нека комисия да провери всичките случаи, в които съм опростил присъди. Убийците, които съм пуснал по-рано, бяха болни или умиращи", заяви г-н Марин.

Ежедневникът прави коментар на лидерската криза, пред която се намира БСП. Първанов обвинява Станишев за слабото представяне на последните парламентарни избори и неуспешната коалиционна политика. Станишев го упреква, че се е заигравал с врага, бидейки толерантен към ГЕРБ и Борисов. Публиката приема прехода от партиец към държавник като израстване, а връщането обратно за регрес.

Връщат устния изпит по журналистика, пише "24 часа". Предстои и промяна в приема за бакалавърските специалности, за много от тях вече ще се признава матурата като кандидтстудентски изпит.

Телеграф

"Искаме Брюксел да накаже Полша за яйцата", казва пред "Телеграф" д-р Йордан Войнов, шеф на Българската агенция по безопасност на храните. "Тук става дума за много опасно заигравене с правилата на ЕС. Фирмите от страните членки на съюза предпочитат да подарят старите си храни, за да не изразходват средства за изгарянето им".

Преса

За "Преса" Сергей Станишев завява: "Битката между мен и Първанов обслужва Борисов. Твърдя, че БСП е достатъчно голяма партия, за да има място за всеки, който иска да я направи по-силна и по-консолидирана. Ние сме демократична партия и това е голямата ни сила. И аз, и президентът, и членовете на ръководството е добре да си дадем сметка за личната отговорност."

Сега

"Държавата избра Пощенска банка за 93 млн. лв. депозит",информира "Сега". Парите от продажбата на държавния дял в EVN България ще бъдат депозирани в Пощенска банка, съобщиха от Държавната консолидационна компания (ДКК). С това дружеството, което е под шапката на икономическото министерство, приключи процедурата за избор на банка, в която да депозира 93 млн. лв. до края на май. От ведомството на Трайчо Трайков увериха, че процедурата е в унисон с насоките за избор на банки, в които държавните дружества да правят депозити. Особена тежест при избора носят по-високата доходност, добрият кредитен рейтинг и 5-годишният опит на трезора в обслужването на държавни дружества или такива, които имат над 50% участие на държавата в капитала си.

"Цветанов получи отказ за Шенген, Плевнелиев - утеха Междинният доклад на Еврокомисията за България отново ще бъде негативен", пише "Сега". Няма надежда България и Румъния да се присъединят скоро към Шенгенската зона, защото очакваният в началото на февруари междинен доклад на Еврокомисията за нашата страна отново ще бъде негативен, съобщиха западни дипломати, цитирани от информационните агенции. На неофициална среща вчера в Копенхаген на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие българският вътрешен министър Цветан Цветанов бе попарен от лошата новина и не успя дори да постави въпроса на общо обсъждане.

Новинар

Тихомир Тошев казва пред "Новинар", че не очаква промяна на лихвите през тази година. При теглене на кредит полицата "Живот" с клауза безработица е важна. "Кредит трябва да се тегли след внимателен анализ на всички възможности на семейството да обслужва един такъв заем", съветва кредитният консултант.

Дума

"На опашката сме по усвояване на европари", констатира "Дума". Позициите ни спрямо предходната година се влошават, сочат данни на ЕК. По усвояване на средства от Европейския социален фонд, чрез който се финансират програми за заетост и подобряване на условията на труд, сме на предпоследното 26-о място с получени едва около 20% от средствата, които ни се полагат (при 56% средно за ЕС). При Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд пък сме 25-и с усвоени малко над 24%.

Атака

За "Атака" бившият финансов министър Пламен Орешарски обяснява, че кабинетът "Борисов" пръв е нарушил тавана от 3% дефицит. "Германският натиск за социални ограничения не може да реши дълговата криза на еврозоната. Включването на фискалния пакт в конституцията носи сериозни рискове за страната ни", убеден е г-н Орешарски.

Капитал Daily

"Като игра на "сляпа баба" оприличава ратифицирането Европейския фискален пакт от НС "Капитал Daily". В понеделник Европейският съвет трябва да го одобри и затова страната бърза да има позиция. Линията на следване на силните бе заявена още преди месеци. Но на каква цена е конкретната стъпка. Това не е известно.

Монитор

Откриха радиация в детска градина и училище в столичния квартал Кремиковци, съобщава "Монитор". Завишените стойности на радон са с близо 4 пъти над нормата. Радиацията е измерена от ядрения физик доц. Добромир Пресиянов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В 44-а детска градина в Ботунец пък са замерени 680 бекерела радон на кубичен метър, отново при допустими стойности 200. Междувременно Министерството на здравеопазването е поставило замервателни уреди в 4 училища и 4 детски градини на територията на Кремиковци.