Новият президент на България положи клетва

Във фокуса на всички издания днес е Росен Плевнелиев. Вчера той положи клетва пред Народното събрание като президент на България. Новоизбраният държавен глава обеща страната да влезе в Клуба на богатите до 2020 г., пише под глава „Монитор”. С ръка на конституцията той се закле да спазва законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. „24 часа” пише: „Новият държавен глава: Не очаквам всички да ме обичат, важно е да си върша работата”. „Плевнелиев обеща „средно богата България” е водещото заглавие по темата за „Сега”. На първа страница „Капитал Daily” допълва: Доходите да са не по-малко от 60% от средните за ЕС, влаковете да се движат с 200 км/ч, а България да бъде абонирана за успеха през XXI век. Това е каузата на Плевнелиев.

„Орисвам ви на крепко здраве и благословен успех”. С тия думи патриарх Максим напъти новия президент, отбелязва „Труд”. Така приключи церемонията по клетвата на новата президентска двойка. Пожеланието „На добър час!” е водещо за „Българска Армия”. „Дай боже да запазя усмивката си за тия пет години! Това си пожела Плевнелиев на излизане от храма „Св. Ал. Невски”, допълва още „24 часа”.

Росен Плевнелиев внушава доверие, категорично заявява в интервю за „Преса” юристът и политик Димитър Попов. „Смятам, че той е човек с ерудиция и внушава доверие. Произнесе едно дълго слово, за което някои казаха, че било излишно, но аз не смятам така. Той лансира вниманието ни върху това, което смята за правилно. Плевнелиев тепърва започва, а времето ще покаже дали очакванията ни ще се сбъднат. Между двамата - Първанов и Плевнелиев, обаче трябва да има приемственост. Защото голяма част от програмата на новия президент е свързана със становищата и действията, които предишният е започнал”, казва Попов.

В интервю за „Труд” Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в София, отбелязва: „Изпитвам огромно уважение и възхищение към Росен Плевнелиев. Той ще бъде забележителен президент, представящ лицето на България извън страната, и едновременно с това ще защитава по най-добрия начин интереса на българския народ. Всички му желаят успех. Това е добре както за България, така и за САЩ. Готови сме да помогнем с всичко, с което можем, на него и екипа му”.

„Класа” помества по темата различни коментари на известни социолози. Антоний Гълъбов подчертава в своя анализ: „Струва ми се, че посоката, в която президентът Росен Плевнелиев тръгна, може да му гарантира достатъчна самостоятелност и авторитет. Неговата теза е, че той наистина иска да отвори президентската институция към другите институции и към гражданското общество”. За Татяна Буруджиева речта на Плевнелиев е „скучна, с приоритети на правителството”. „Имам чувството, че не беше много ясно на президента, който встъпва в длъжност, какво точно се очаква от него и какво точно трябва да направи с тази реч”, коментира Буранджиева. „Стандарт” пък вижда прилика между речите на Плевнелиев и Обама: Наред с благодарностите и признанието към предшествениците си на поста, новият държавен глава наблегна на това, че от всички българи зависи заедно да изковат съдбата си. На по-задна страница всекидневникът цитира политолога Огнян Минчев: „Речта на Плевнелиев беше много добре структурирана около основните приоритети, които новият президент задава в началото на своя мандат. Той акцентира върху публичните аспекти на своята дейност - връзките с гражданите и с другите институции. Положителна оценка дава и социологът Юрий Асларов в своя коментар за „Стандарт”: Вижда се, че речта бе написана от опитен писач, въпреки че беше много дълга.

Сега

Поредният опит броят на лечебните заведения у нас да се намали пропадна още в ранен стадий, коментира под глава „Сега”. За да съществуват, болниците трябва да имат необходим минимум легла, а здравната каса ще финансира лимитиран брой клиники, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, внесени в парламента от кабинета. Но те не успяха да минат още на първо четене в здравната комисия на НС. Депутатите от ГЕРБ гласуваха за поправките, но едва след като се увериха, че гласовете на опозицията са достатъчни законът да не мине, тъй като не всички представители на управляващите присъстваха на заседанието.

Новият проектозакон за хазарта, от който се очаква да окрупни пазара и за пръв път да регламентира онлайн залаганията, се оказа пълен с пропуски, твърди „Сега”. Въпреки дългия срок на съгласуване на документа голяма част от текстовете му ще бъдат променени. Това се разбра при гласуването на първо четене на законопроекта в бюджетната комисия в парламента.

Класа

Данък добавена стойност за туроператорите, които обслужват корпоративни клиенти у нас, се вдига от 9 на 20 на сто, алармира на първа страница „Класа”. С новите текстове в Закона за ДДС се легитимира положението, при което предоставяните туристически услуги ще се облагат с две различни ставки на ДДС, в зависимост от клиентите им и начина на предоставяне на услугата. Увеличеният налог обаче ще се поема изцяло от туроператорите, а не от крайните клиенти.

В интервю за „Класа” Рафаел Мендивил, държавен зам.-секретар на Министерството на външните работи на Испания, съветва правителството на България да съсредоточи вниманието си върху проблемите в съдебната система. „Да се бори срещу незаконните практики, срещу корупцията въобще. Защото чуждият инвеститор приема риска, но несигурността съвсем не му харесва”, аргументира се Мендивил.

24 часа

„20 г. се канят да ударят незаконно богатите, само ГЕРБ се осмели” е заглавието над интервю в „24 часа” с Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ. В отговор на въпроса защо вие внесохте закона за гражданската конфискация, Велчев посочва: „За мен лично този закон влияе върху сигурността на държавата. Важен е, защото като част от европейското семейство трябва да сме ясни не само на думи, че сме непреклонни в битката срещу корупцията. Законът е знаков”.

Стандарт

На първа страница „Стандарт” информира, че майките в държавната администрация вече няма да излизат тайно от работа, за да взимат децата си от забавачка. Кабинетът въвежда гъвкаво работно време за чиновниците. Решението е взето на последното правителствено заседание.

„Стандарт” публикува интервю с Росен Димов, кандидат за прокурор във Върховната касационна прокуратура, под заглавие „Направих кариера, без да ям и пия с Филчев”. Димов категорично отрича да е изпълнявал поръчки на бившия главен прокурор. „Който знае за една негова поръчка, нека да каже”, призовава Димов.

Монитор

„Монитор” цитира тревожна статистика, според която основната храна за всяко трето дете у нас са пиците, мекиците и баничките. Учениците, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%, а чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8 на сто от децата, сочат данните.

За „Монитор” Н.Пр. Коре Янсон, посланик на Кралство Дания, анализира продължаващата дългова криза в Европа. По думите му точно както и 2011-а, 2012 г. започна трудно и ще бъде много тежка за всички. „Но смятам, че когато новият договор, обсъждан в момента в Брюксел, бъде финализиран и приет, финансовите пазари ще разберат този много силен сигнал и най-сетне ще се стигне до спокойствие”, уверява Янсон. В отговор на въпрос той допълва още, че отношенията между Дания и България се задълбочават. „Много датски туристи идват в България, датските компании откриха България и увеличиха дейността си тук. Това се дължи и на факта, че има големи възможности за инвестиции и започване на бизнес тук. В този смисъл има възможност за разширяване на отношенията между Дания и България, тъй като датчаните откриват изгодните възможности, които се предлагат в България”, казва Янсон.

Телеграф

Около 80% от киселото ни мляко е от вносна суровина - предимно от Унгария, Турция и Румъния, анонсира на първа страница „Телеграф”. Нашите мандри предпочитат да внасят сурово мляко, защото тукашното масово е разредено с вода.

Труд

Според водещата новина на „Труд” изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа. Заради 5-годишното мотаене може да се наложи България да върне голяма част от европейските средства, предназначени за строеж на пречиствателни станции и канализации. Рискови са проектите по схема от програма „Околна среда”, които трябва да бъдат завършени до края на 2014 г., а работата по тях все още не е започнала.

Мирослава Николова от Перник ожесточено се е борила за живота си, преди да бъде убита. Това показва повторна аутопсия на отвлеченото и екзекутирано момиче, пише „Труд”. Вътрешната парламентарна комисия привиква на разпит следващата седмица шефа на ГДБОП Станимир Флоров, за да го разпита по случая с Мирослава. В Народното събрание ще бъде поканен и главният секретар на МВР Калин Георгиев, уточнява още ежедневникът.

Преса

Лихвите излязоха от кризата, пише под глава „Преса”. Процентите за ипотечните заеми се върнаха на нивата си от началото на 2008 г., когато родната икономика все още беше в добро състояние. Това става ясно от данни на Централната банка.

Новинар

Много от енергоспестяващите лампи, продавани в България, не съответстват на евроизискванията за енергоефективни лампи с обявените от производителя показатели, съобщава за „Новинар” Ангел Ангелов, председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.