Труд

Пред "Труд" Мартин Шулц, новият председател на Европарламента, сподeля: "Бях на вота у вас, ще питам за нередностите около проведените избори. Развитието на България е много противоречиво. Ще разисквам с Росен Плевнелиев и правителството оплакванията от вота. Европарламентът е силен, реализира законодателство за 500 млн. души в 27 държави. За хармония на европейско ниво е необходимо институциите да работят заедно за защита на общностната идея. Моят фаворит за постоянен шеф на ПЕС е Станишев, работя с него отдавна. В борбата с кризата няма да позволя кредитно-рейтинговите агенции да решават вместо нас. Европа се нуждае от повече социална справедливост - комбинация от бюджетна дисциплина и инвестиции в растеж и работни места. Председателят на Европарламента трябва да е адвокат на недоволните хора", изложи позициите си г-н Шулц.

"Труд" коментира коренната промяна в позицията на ГЕРБ за шистовия газ. Със заглавие: "ГЕРБ забрани завинаги шистовия газ", ежедневникът съобщава за отнетото разрешение на американската компания "Шеврон". Парламентарната група на партията е изработила мораториум за пълна и безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ, както и за използването на метода "хидрофракинг" при добива на полезни изкопаеми. "Шеврон" ще има право на проучвания по конвенционалния метод за нефт и газ.

Според Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, това решение не изпраща добър сигнал. Г-н Василев прогнозира невиждана криза с ужасно високи цени на енергийните суровини.

В този контекст не е изненадваща новината за предстоящото поскъпване на тока с 15% от юли, оповестено от председателя на ДКЕВР - Ангел Семерджиев. Повишението ще е следствие от стачката на миньорите, слънцето, вятъра и водата.

24 часа

Единадесет от всичките 15 владици на Българската православна църква са работили за бившата Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата, пише на първа страница "24 часа". Само патриархът, митрополитите - Гавриил, Николай и Амвросий - не са от ДС. Повечето от 11-те владици с досиета са работили за VI управление - политическата полиция, някои са били към Първо главно управление - разузнаването, а Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е бил и в контраразузнаването. За голяма част от владиците липсват данни кога са свалени от отчет. Бившият главен мюфтия Недим Генджев и настоящият Мустафа Алиш Хаджи, които до ден днешен са в неспирна съдебна война за мюсюлманското изповедание, са били също сътрудници на ДС.

В интервю за "24 часа" Сергей Станишев, председател на БСП, пита: "Първанов, кажи си точно плановете. Имам още какво да дам като лидер, няма да правя сделка за наследник. За ГЕРБ важна е само макрорамката, а за всичко останало - кой както може, да се оправя. Постигат що-годе балансиран бюджет, като режат социални права. БСП никога няма да бъде като ГЕРБ. За разлика от много други в БСП, аз нямам лична свръхамбиция, защото не съм си поставил за цел да бъда премиер. Бил съм, знам и тежестите, и възможностите, и отговорностите. Важното е да се спечели доверието на хората, а разстановките във властта са второстепенни. Понеже гледах и телевизионното интервю в неделя на президента, няма да премълча някои неща. Той даде заявка за политическа кариера. Добре, заяви ясно какви са ти точно намеренията и какво целиш!

Тежка година очаква Европа и България. Но през 2013 г. икономиката ни ще се раздвижи. Това става ясно от прогнозите на банкови анализатори по време на годишната конференция на "Юромъни" за Централна и Източна Европа, съобщава "24 часа". Според "УниКредит рисърч" догодина БВП на България ще отчете ръст от 2,7%. На глава от населението ще се падат по 5648 евро при 5148 евро през 2011 г., а заплатите ще се повишат от 350 на 376 евро средно. Очаква се безработицата да намалее до 11,7%, а износът и чуждите инвестиции да се увеличат.

Тази година обаче кризата в Европа ще продължи да ни влияе негативно. "УниКредит" ревизира прогнозата си за ръста на БВП на страната ни на 2% за 2011, и 1,5 на сто за 2012 г. Очакванията й през септември бяха за ръст съответно от 2,3 и 2,6%. От данните за третото тримесечие на миналата година се вижда, че икономиката ни започва да страда от ескалацията на риска в световен мащаб. Още по-песимистични са анализаторите на "Райфайзен рисърч". Те очакват през тази година БВП на България да нарасне с 1,2%, но през 2013-а ръстът да се ускори до 2,5 на сто. Според Юробанк И Еф Джи пък икономиката ни ще нарасне с 1,8 % през тази година. Възстановяването на БВП е в ход, но протича бавно, коментират от "УниКредит". Основната причина за слабото вътрешно търсене е бавното възстановяване на пазара на труда и на имоти в комбинация с продължаващия натиск за редуциране на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор.

Капитал Daily

"Капитал Daily" обобщава по темата за досиетата на свещениците: "Кристално ясно". Проверката на Комисията по досиетата, една от много малкото институции в България, която просто върши работата си, а не я заобикаля, дава кристално ясен отговор на идейния въпрос защо българското духовенство и до ден днешен не успява да влезе в ролята на противотежест за дефектите на светската власт, нито да отговори на нуждите на своите миряни. Просто нейните най-висши представители днес са били част от най-порочните и тъмни дефекти на "светската" власт вчера.

Класа

"Класа" представя позицията на министър Дянков: "Искаме от Пакта евро+ да отпадне уеднаквяването на данъците". България настоява и страните извън еврозоната да участват в преговорите по новия фискален съюз. Ясно сме казали, че страната ни няма да прави вноски нито към МВФ, нито към общия спасителен механизъм. Ние сме "за" финансовата и бюджетната дисциплина в ЕС и затова и правителството ни е заложило за 2012 г. лимит на държавните разходи - до 40% от БВП и бюджетен дефицит до 2%. Има обаче големи промени след четвърта редакция на документа и особено в глава 4, налице са големи неясноти по какъв начин тази глава е свързана с предишната идея за Пакта евро плюс. Освен това страната ни е притеснена, че детайлите по фискалния пакт ще се обсъждат не на ниво 27-те, а само на ниво държавите от еврозоната. Затова и ще настояваме и останалите, които не ползват евро, да бъдат поканени да участват в дискусиите", заяви министър Дянков.

Новинар

"Новинар" констатира: "Половината българи застрашени от обедняване". 2146 лв. са нужни на едно четиричленно домакинство, за да оцелее в края на 2011 г. Това означава, че издръжката за живот е скочила с 4,9% в сравнение с 2010 г. От КНСБ са категорични, че в България драматично се задълбочава бедността, както в никоя друга страна от ЕС.

За "Новинар" Живко Георгиев, директор по изследванията в ББСС "Галъп" твърди: "Добрите оценки за ГЕРБ са примиренчески. БСП има всички основания да се смята за алтернатива на управляващите. Около 35% от българите все още са добронамерени към предлаганото като политика от ГЕРБ. Такива данни не вещаят прекалено спокойно политическо бъдеще. Още повече че са стойност в началото на зимния период. Отваря се ниша в националистическото пространство, както и в дясно-центристкото. В полза на това работи кризата в СДС, постепенната ерозия на ГЕРБ, както и заявки на активни десни политици в миналото като Соломон Паси. Вляво не се очаква оживено партийно строителство. Там потенциалът все още съществува под формата на модернизация на БСП, а не нова формация в конкуренция с нея", заключава социологът.

Дума

Роми готвят бунтове в Кюстендил и Дупница заради спрени социални помощи, информира "Дума". Те заплашват, че ще затварят пътища. А около 100 деца от гоцеделчевското село Рибново не са посетили учебните занятия вчера заради директора на училището Манчо Джуркин. "Дума" уточнява, че отсъствието на учениците е в знак на протест, от страна на родителите, които не одобряват дейността на директора. Недоволството е предизвикано от забраната да се изучава религия в училище, заповед, която директорът сам е подписал.

Стандарт

"Вземат на мушка палатите над 250 бона", пише "Стандарт". Имуществото над 250 хил. лв., чийто произход не може да бъде доказан, ще попада под ударите на новия закон за конфискацията. Отнемането му ще става само от граждански съд и след повдигнато обвинение, съобщава правосъдният министър Диана Ковачева.

Монитор

Темата на "Монитор" е с акцент - здраве. Вадят ни по два зъба безплатно. Отпускат повече пари за лечението на зъбите на децата и бременните. Здравната каса е завишила сумите, които ще плаща за ставите, протезите и сърдечните клапи. Повече пари ще има и за онкоболните и лечението на бъбреците. Жените без здравни осигуровки ще могат да раждат безплатно и да се ползват от всички мидицински услуги, съобщават от Националното дружество по акушерство и гинекология. Заявление за издаване на европейска здравноосигурителна карта или получаването й вече може да става и с упълномощаване на друго лице.
/БТА/