Средната продължителност на гостуването на чужд турист у нас за миналата година е около 6 нощувки, а средният разход на човек на ден е 67 евро. Разделени по четирите основни вида специализиран вид туризъм – културен, СПА и балнео, еко и селски, най-много пари дават хората, които се интересуват от култура – по 80 евро на ден на човек.

Това показват резултатите от проучването на чуждестранните посетители в България за лято 2009 и 2010, както и извън активните сезони през есента на 2009 и пролетта на 2010г. Изследването е по поръчка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Гостите, които идват за СПА обаче, дават толкова пари, колкото и посетителите, които се посвещават на еко и селски туризъм – по 66 евро на ден. В същото време 94% от онези, които избират СПА почивка, не се мръдват от хотела, в който са отседнали. Това означава, че дори по линия на СПА чужденците ни избират на база най-ниски цени.

В специализирания сегмент селският туризъм засега предизвиква голям интерес, но само ограничен брой населени места от етнографски и селски тип посрещат чужди туристи, тъй като заради лоши пътища много традиционни селища са труднодостъпни. Чуждите туристи, които пристигат в България,

на първо място очакват да преживят приключение

и нещо различно от подредените почивки из традиционните европейски туристически дестинации.

Гостите от бившия източноевропейски блок като Чехия, Русия, Румъния са много по-удовлетворени от условията за настаняване, услугите и допълнителните занимания, докато посетителите от Западна Европа като Великобритания, Германия и Скандинавските страни се оплакват от проблеми, свързани с хигиена, обслужване, пътна инфраструктура.

Природата на страната, дружелюбното отношение на непознати местни хора дори когато не говорят чужд език, и качеството на храната в малките населени места са сред най-ценените от пътешествениците. По правило на първо място са оплакванията от състоянието на пътищата и пътната маркировка.

Най-привързани към България са балканските гости,

които се завръщат в страната нееднократно. Най-малко склонни да ни посетят отново са скандинавците. Общото сходство между всички групи посетители е, че освен основно практикувания туризъм в него задължително се включва и кулинарният.

От общия брой посетители от Западна Европа 30 на сто се отдават на културен туризъм, 23% избират СПА. По отношение на еко и селския туризъм британците са водещи съответно с 33 и 39%, а от всичките ни чуждестранни гости, които са почитатели на българската природа и селски живот, над 55% са били у нас и преди, сочи изследването.

Общата изостаналост на страната в инфраструктурата, обслужването и хигиената в курортите е посочена като най-големия минус от анкетираните гости на страната ни.

В рекламните материали най-често липсва обещанието за приключение, към каквото повечето посетители на страната ни се стремят. Ако няма да получат познатата им уреденост, както е в други западноевропейски държави, рекламните материали би трябвало да акцентират именно на допълнителните преживявания.

За туристите обаче България остава притегателна с ниските си цени за настаняване, храна и алкохол и шопинг из градовете на страната, се казва още в изследването.