Минималните пенсии ще се увеличат от 1 юли от 136 на 145 лв., както предвижда законът, категорично заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че средствата за това увеличение вече са налице. Дянков обясни, че за следващата година има две възможности: едната възможност също е по закон и в средата на 2013-а всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който е смес от инфлация и ръст от производителност в България. Освен това за следващата година се работи и вицепремиерът изрази надежда за възможност за допълнително увеличаване извън предвиденото индексиране на пенсиите.

Финансовият министър е категоричен, че подобно увеличение зависи от възможностите на бюджета, които от своя страна са в пряка връзка с икономиката на страната. Допълнително увеличение извън обещаната индексация, което ще е пропорционално за всички пенсии, може да има, ако ръстът на икономиката до края на тази година е по-голям от процент, както е заложено в бюджета.

Дянков отхвърли обвиненията, че предвижданото увеличение на пенсиите има връзка с парламентарния вот следващата година.

По отношение на готвените законови промени за Сребърния фонд, той се аргументира, че те изравняват страната ни с европейските практики в тази област. Дянков допълни, че от няколко дни е наясно с позицията на БНБ по въпроса. Централната банка остро критикува предложените промени, които предвиждат част от средствата да се инвестират в държавни ценни книжа. Дянков каза, че ако той е управител на централната ни банка, вероятно би написал същото писмо. Финансист номер едно е категоричен, че готвените промени в закона за Сребърния фонд не крият риск и това показва и европейският опит. „Искам доходност за пенсионерите, това е европейска практика, причини за притеснение няма", заяви той.

Дянков изтъкна, че основна задача на БНБ е пазене на банковата стабилност на държавата. „Ако е само тази задача, аз бих постъпил и бих имал същите коментари като тях, а именно, че е по-добра сегашната ситуация, че е по-добре парите да си стоят в БНБ, нищо, че няма особено доходност или всъщност негативна е доходността за пенсионерите, но те помагат за стабилността на банковата система. Но ние - и МФ, и УС на Сребърния фонд, имаме двойна задача - стабилност, от една страна, но доходност за българските пенсионери, от друга страна. Досега въобще не се е говорило за доходност. Един вид тази задача се е пренебрегвала, а ние сега искаме да я издигнем като равностойна", каза финансовият министър.

На въпрос дали е възможно отправените критики да са „част от контраудара на банките" заради опитите на вицепремиера да сложи по-различни правила в банковия сектор, той отговори: „Да, възможно е. В последните няколко месеца банковият сектор определено не е доволен от някои от политиките, които водим във финансовото министерство и в тристранния съвет особено, така че е възможно търговските банки да не са особено радостни и да се опитват по някакъв начин да ни дрънкат. Но пак казвам, ако аз бях говерньор, щях да напиша подобно писмо".