Управляващите предлагат за всички категории труд от 2012 г. увеличението на пенсионната възраст да стане с по четири месеца на година. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов преди среща със синдикатите, на която отново ще бъде търсен компромисен вариант. Управляващите заявиха още, че не е коректно да се смята, че отстъпват под социален натиск.

„Вместо рязко повишаване с една година от 1 януари 2012-а, с по четири месеца за всички категории трудещи се - първа, втора, трета. Това е нашето решение и независимо от позицията на синдикатите това ще внесем в комисията", каза председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод на предвижданите промени за възрастта за пенсия в закона за бюджета на ДОО за 2012-а, с които се изменя Кодексът за социално осигуряване.

Министър Тотю Младенов допълни, че стажът се увеличава от догодина с по четири месеца на година за трета категория труд до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Това, което управляващите предвиждат да внесат, е повишаване на възрастта за пенсия с по четири месеца на година от началото на 2012-а до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете при трета категория труд, обясни Младенов.

Той допълни, че за работещите първа и втора категория труд се предвижда възрастта за пенсия също да се покачва плавно с по четири месеца на годна от 2012-а. „Това се прави за категорийните работници и аз се надявам синдикатите добре да са обяснили на хората, които работят в първа и втора категория труд - на миньорите, на металурзите, на химиците и всички, които са в тези категории труд около 110 000 души, защото това е много важно", каза министърът.

Младенов допълни, че остава заявеното намерение от 1 януари 2014 година да падне таванът за новоотпуснатите пенсии след тази дата.