Пенсионните фондове одобряват вдигането на таксите, събирани от Комисията за финансов надзор от посредници, застрахователи, колективни инвестиционни схеми, пенсионни фондове. Председателят на КФН е Стоян Мавродиев е бил убедителен за мотивите, с които "теслата за пазара" /каквито коментари се появиха по темата/ е наложителна. По реакциите на участвали в срещата е видно, че вместо обединени срещу вдигането на таксите, небанковите институции са по-скоро разединени в позициите си, а развръзката по темата продължава да предстои.

Любомир Бояджиев, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници

Господин Бояджиев, как протече срещата в КФН? Доволен ли сте от нея?

Това, което мога да кажа, е че най-после започна някакъв диалог. Крайно решение след тази среща няма. Ще се чака писмено предложение от страна на асоциациите по отношение на повишение на таксите.

В петък в медиите изтече информация за това с колко се предвижда да бъдат увеличение някои такси. Същите ли бяха цифрите, които ви показаха от КФН днес?

Не мога да кажа точно. Не мога да ви кажа и от сега какъв би бил ефектът, ако увеличенията са в този им вид, тъй като едва в петък изтече тази информация.

Какъв е срокът, който ви е даден, за да напишете своите предложения за увеличение на таксите?

Не сме говорили за срок.

А има ли надежда когато представите своите предложения, да се постигне някакъв баланс с това, което комисията вече е запланувала? Питам ви, защото миналата седмица казахте, че по ваша информация увеличението на таксите е било внесено в Министерство на финансите заедно с проектобюджета на КФН за догодина ...

След като ни е поискано мнение, значи има шанс да се променят някои неща.

Не ми звучите много удовлетворен от срещата  ...

Ами то няма взето крайно решение и към този момент нямаме нищо конкретно, освен, че ще се дадат едни предложения, като всяка асоциация ще даде предложение за нейния си ресор.

Смятате ли, че е необходимо да се съберете и да изготвите общи предложения?

Не мога да се нагърбвам със застраховане или пенсионните фондове. Ние ще дадем предложения за инвестиционните посредници. Ако комисията реши, може да ни извика отново, за да ги обсъдим.

Никола Абаджиев, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Господин Абаджиев. Какви са новините от срещата в КФН?

Случиха се две неща. Първо бе учреден този Консултативен съвет към председателя на Комисията за финансов надзор, и второто, което се случи на тази среща днес, бе да се чуят предложенията на комисията за увеличаване на таксите.

Имаше ли нещо неочаквано за вас в тези предложения?

По-интересно за нас бе аргументацията, с която бяха поискани тези увеличения. Не мога да говоря от името на всички присъствали на срещата, но мога да кажа каква е нашата позиция на асоциацията, тъй като тя е съгласувана и в управителния й съвет.

Ние подкрепяме предложенията за увеличение на таксите, които прави Комисията за финансов надзор. Мотивите са основателни и считаме, че има необходимост от промяна. Таксите не са актуализирани отдавна, освен това през миналата година бюджетът на надзорната институция беше много съкратен. Всички ние имаме нужда от качествено изпълнение на надзорните функции на комисията и от това в нея да работят професионалисти, така че считаме, че това увеличение е необходимо.

Но няма ли да бъдат ощетени пенсионните фондове?

Ние не гледаме по този начин на нещата. Увеличението на таксите не трябва да бъде в ущърб на поднадзорните лица. Не го приемаме за ощетяване.

Това, което ние направихме като предложение обаче, е от КФН още веднъж да огледат предложението си за увеличение на таксите и да имат предвид, че очакваме от тях да повишат качеството на работата в институцията, която представляват.