Дружеството "Топлофикация Перник" е предложило на Община Перник инвестиционна програма, която включва изграждане на системи за оползотворяване на битови отпадъци и отпадъци от пречиствателни станции на стойност около 40 000 000 евро.

 

Ако програмата бъде одобрена перничани ще плащат седем процента по-малко за парното отопление, съобщи изпълнителният директор на топлоснабдителната фирма Стойчо Василев.


От технологична гледна точка "Топлофикация Перник"АД вече разполага с подходяща база, терен и ресурси за реализирането на система за оползотворяване и сепариране на отпадъци, твърди Василев.


"Топлофикация-Перник" АД предлага и вариант проектът да бъде изграден съвместно с Община Перник, като проектирането да бъде за сметка на топлофикационното дружество, а изграждането - с общо финансиране.


Предвидените в инвестиционната програма мощности за изгаряне на битови отпадъци ще надвишават значително събирането на такива.

 

Затова от дружеството предлагат то да бъде избрано за оператор на изграждащото се депо за битови отпадъци в Перник. Така ще има технологичната възможност да изгаря и вече депонираните отпадъци на територията на областта. /БТА/