Има фактори, които дават основание да се предполага, че 2011-та ще е по-добра от 2010 година, коментира блогърът Майк Френзи, проследявайки състоянието на американската икономика.

В последните месеци на миналата година бичите сантименти бяха ясно изразени навсякъде. Резултатите от първото тримесечие на тази година също бият натам, а в допълнение, усещането на хората от финансовите среди е такова, че за пръв път от много време насам пазарите са пълни с пари.

Ако погледнете отчетите на големите международни компании, ще ви направи впечатление, че те държат доста голямо ниво на парите в брой. Може да се каже, че имаме рекордно добра ликвидност в самите дружества, което може би ще доведе до повече сливания и придобивания, експанзии, ще доведе до раздаването на повече и по-големи дивиденти, а защо не до обратно изкупуване на акции.

Наред с това, компаниите не са единствените, които разполагат с ликвидност в портфейлите си. Какво можем да кажем за фондовете? След като лесните пари на малките инвеститори, които бяха навлезли масово в тях до 2008 година свърши, в момента те разполагат с достатъчно, за да дадат нов тласък на пазара инвестирайки.

На трето място, причина за борсов оптимизъм дават ангажиментите на правителствата. Централните банки по света дават израз на подкрепата си за икономиката, инжектирайки пари чрез програми за изкупуване на държавни дългове.

Четвъртата причина за оптимизъм е съотношението на коефициента Цена/Печалба. В момента повечето от акциите, които носят дивиденти, се търгуват под средната стойност на този коефициент. Погледнато за индекса S&P 500, нивото P/E е 15, а в края на декември миналата година то бе 12.9. Това дава основание да се смята, че има още терен за растеж на американския пазар за ценни книжа.

Не на последно място сигнали за добра година дават фондовете, инвестиращи в облигации. Все по-често се вижда как те изостават за сметка на фондовете, инвестиращи в акции. Това показва, че на хората им е омръзнало да разчитат на малки печалби и вече им се играе по-рисково.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!