Няма опасност от режим на тока. Не бива да се тиражира в общественото пространство подобна опасност. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано днес Гари Лесли, директор на компанията „КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3“, заяви, че има опасност от недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се издължи на двата американски ТЕЦ-а до 30 ноември тази година, и това може да доведе до недостиг на електричество.

„Не трябва да забравяме, че ТЕЦ имат задължение към мините. Последните имат да вземат около 350 милиона лева. Но мините са достатъчно отговорно търговско дружество и знаете, че те изпълняват безусловно своите ангажименти както към двете американски централи, така и към ТЕЦ Марица Изток 2“, каза министър Петкова.

„Смятам, че държавните мини са доказали, че са абсолютно коректна и национално отговорна компания, за да осигурим енергийната сигурност на страната“.

На въпроса колко голяма е опасността НЕК да не се разплати с двете американски централи до края на ноември, тя отговори:

„От страна на правителството, от страна на БЕХ бяха предприети необходимите действия. Водихме преговори и ги финализирахме успешно. БЕХ стартира процедура за избор на банки кредиторки. Срокът, в който тази процедура трябва да бъде осъществена, е месец и половина – два. Така че тя върви в рамките на този срок“.

Енергийният министър очаква да дойдат добри оферти и добри предложения от страна на банките кредиторки, да осигурим финансирането и да се разплатим с двете централи и всеки да изпълни своите ангажименти.

„Те да изпълнят своите ангажименти да влезе в сила намалението, а ние да изпълним нашия ангажимент да платим просрочената сума“, добави тя. /БГНЕС/