Една от най-големите мечки на петролния пазар, инвеститор, който не отстъпи, дори когато в края на август цената на петрола скочи с повече от 25% за само три търговски сесии, прогнозира, че суровината ще поевтинее до нови дъна.

Пиер Андюран, мениджър на хедж фонд, който отчита възвращаемост от 51% през миналата година, коментира пред The Financial Times, че спекулациите за спад на производството в САЩ и промяна на политиката на OPEC, са нереалистични. Той смята, че цените на петрола ще възобновят спада си, понижавайки се до нива под 30 долара за барел.

"Предлагането на пазара ще продължи да надвишава значително търсенето и през 2016 г. и 2017 г.", прогнозира Андюран, който успя да предвиди движенията на цените на петрола и през шоковата 2008 г. "Нуждаем се от ниски цени за по-дълго, за да се възстанови балансът на пазара."

Досега през тази година фондът Andurand Capital е реализирал доходност преди такси от 10.3%. Според Андюран няма "нищо ново" в бюлетина на OPEC, публикуван в понеделник, който беше изтълкуван от много търговци, като сигнал за координирано усилие с производителите извън картела за повишаване на цените на петрола.

Също така, той е категоричен, че спадът на добивите в САЩ през април и май е сезонно явление.

"Не очакваме производство в САЩ да намалее сериозно, може би понижението ще е с до 200 хил. барела на ден спрямо днес. Това няма да бъде достатъчно, за да възстанови балансът на пазара, така че трябва да има спиране на доставките от други страни," за да са оправдани залози за поскъпване на суровината.

"Очаквам цената на петрола сорт WTI да се движи в диапазона 25- 50 долара за барел през следващите две години", заявява Андюран. "Ако останем на нива близки до 50 долара, мисля, че производство в САЩ ще нарасне отново сравнително бързо."