Френската петролна компания Total ще похарчи 16 млрд. долара за развитието на дълбоко находище в океанския шелф на Ангола след многократни забавяния заради мащабите на инвестицията.

 

Каомбо е един от многото проекти по целия свят отложени през последните години, тъй като петролните компании се огъват пред исканията на акционерите за намаляване на капиталовите разходи.

 

По-рано тази година Total вдигна дивидента си от 0.59 евро на акция до 0.61 евро, въпреки резкия спад в печалбата си за тримесечието.


Въпреки това днес
Total обяви, че ще продължи с разработването на проекта Каомбо след като намали цената от 20 на 16 млрд. долара. Целта е през 2017 г, да бъде постигнат производствен капацитет от 230 000 барела на ден.


Total спечели конкурса за проучването на находищата в българската акватория на Черно море в консорциум с австрийската ОМV и испанската Repsol. Тогава от ръководството на компанията обясниха, че е направено мащабно геоложко проучване, като в блока ще бъдат разположени минимум два кладенеца с дълбочина на сондажите между 1000 - 2000 м.

 

Френският гигант ще пусне първата сонда в блока „Хан Аспарух“ през 2015 година. Вторият кладенец ще бъде сондиран през 2016 година. Инвестицията в България се оценява на 260 млн. долара.