На стоковите борси снощи цената на петрола затвори с около $ 3 за барел по-високо спрямо отварянето на европейските пазари вчера сутринта.

Причините за повишението бяха отслабващия долар на валутните пазари, както и заради информацията на New York Times за голямо израелско военно учение над източната част на Средиземно море, като потенциална репетиция за бомбени нападения по ирански ядрени обекти.

Анализаторите вече очакват утрешната среща в Джеда, на която ще се срещнат представители на страните големи производители на петрол с индустриалните държави потребители на суровината. Инициативата бе на Саудитска Арабия.

Същевременно наблюдаващи пазарите дават прогноза за спадане на цената заради намаляващото търсене в САЩ, както и в очакване на решенията от срещата в Саудитска Арабия.

Тринайсет от общо 28 анализатори са дали прогноза пред Bloomberg за понижение на цената, а 7 смятат, че цената ще остане без съществена промяна. Осем от запитаните анализатори дават песимистична прогноза за повишение на стойността.

През последната седмица потреблението на горива е спаднало с 1.3% спрямо същия период на миналата година.

Финално на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол завърши сесията на $ 135.36 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” на $ 133.74 за барел.

 

Цената на златото леко се понижи, след като „жълтият метал” скочи над $ 900 за тройунция и част от инвеститорите започнаха да продават фючърси. Търговията приключи при $ 903.70 за тройунция при $ 907.30 за тройунция след влизането на американските пазари вчера.