Петролът продължи да се обезценява в петък сутринта в Азия, като достигна най-ниските си нива от почти седем години насам.

Решението на Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) за запазване на квотите за производство и свръхпредлагането на международните пазари дърпат цените надолу.

Барелът американски лек суров петрол с доставка през януари падна до 36,48 долара в Азия.

Еквивалентният контракт за петрол сорт Брент, който е еталон за 80% от цените на суровината в света, включително и за руския нефт, поевтиня до 39,47 долара за барел.

Петролният пазар буквално потъва от края на миналата седмица след решението на Организацията на страните износителки на петрол, да остави без промяна общата си квота за добив от 30 млн. барела на ден.

Всъщност проблемът е, че от „случайно изпуснати” думи на министъра на петрола на Нигерия стана ясно, че държавите от OPEC вече не спазват официалните квоти за производство на суровината.

По данни на Bloomberg добивът на петрол от картела е достигнал най-високите нива за последните три години.

Производството на страните от OPEC е нараснало с 230 100 барела на дневна база през ноември, до 31 695 милиона барела на ден. Това е най-високото ниво от април 2012 г.

Добивът е с около 900 000 барела повече дневно, отколкото е заявеното търсене по фючърсни договори.

Членовете на организацията могат да добиват колкото искат, въпреки глобалния излишък, пък заяви вчера иранският министър на петрола Бижан Намдар Занганех.