17:36 часа

След вчерашния ден на истеричност и рекорди на пазарите в петък вечер основната двойка валути евро/долар се търгува в тесен рейндж твърдо засега под прескочения вчера праг от 1.40. Към момента сделки има на 1.3925 долара за 1 евро.

При златото за разлика от вчерашните 3 рекорда в момента търговията е в колебливо състояние около нивото след отварянето на американските пазари. Ценният метал върви по 1 344 долара за тройунция. 

С почти долар обаче поскъпва нефтът сорт брент за последните час и половина и в момента се търгува за 83.80 долара за барел. При лекия американски петрол се случва абсолютно същото и в момента сделките са на ниво от 82.40 долара за барел. 

16:09 часа

Пазарната реакция след обнародването на статистиката за заетостта в САЩ, която посочи 95 хил по-малко работни места – но и добавяне на 64 хиляди работни места в частния сектор – е следната.

Златото моментално поскъпна до ниво 1342.8 долара за тройунция. Златото се възприема като сигурен актив. Колебливите данни за заетостта означават, че изгледите Федералният резерв да приложи мерки за монетарна експанзия нарастват. Това значи повече долари в икономиката и обезценяване на зелените пари: търси се сигурност.

Петролните фючърси изтриха част от понижението си, тъй като данните не се оказаха чак толкова лоши, колкото би могло да се очаква. Тук се отразиха и статистиките за ръст на почасовото заплащане с 1%. Петролът сорт WTI се търгува за 81.39 долара за барел, спад от 0.34% в рамките на деня. Брентът струва 82.98 долара за барел, спад от 0.54%.

На форекс пазара евро се търгува при ниво 1.3937 долара, като тенденцията за засилване на зелените пари се обърна към спад от 0.07%. Доларът се гмурна спрямо йената до 82.13 йени, като японските пари, които се възприемат като по-сигурен актив от евро, започват ускорено да се търсят като убежище на стойност в предстоящите очаквани монетарни мерки.

Паундът се държи твърдо, поскъпвайки до
USD 1.5920 на фона на данните за производствените цени на Острова, които са се покачили над очакваното и правят по-вероятно повишението на лихвата от централната банка.


14:11 часа

Доларът поскъпна, след като президентът на Федералната резервна банка в Сейнт Люис заяви, че от Комисията по свободните пазари в САЩ е трудно да се очаква решение за монетарно охлабване на предстоящата й среща в началото на ноември.

Джеймс Булард заяви в интервю за CNBC, че рискът от повторна рецесия е отшумял: „икономиката се е забавила, но не чак толкова“. Той обясни, че не трябва да се съди прибързано за изхода от заседанието на комисията, в което ще влезе „с отворен ум“.

Според много анализатори Фед ще оповести, че започва да изкупува ценни книжа за да увеличи паричнот предлагане. Булард коментира, че Федералният резерв е поддъжрал много охлабена монетарна политика, но досега инфлацията се е понижавала. Спoред него сега решението на Фед е между запазването на статуквото и монетарно охлабване, като ще се следи серия от показатели.

Вследствие на това доларът поскъпна спрямо евро до 1.3880, или с 0.33% в рамките на деня. Доларът се засили също и спрямо паунда до USD 1.5870 и спрямо йената до 82.445 йени. Австралийският долар днес се върна с почти цял процент до 0.9732.

Поскъпването на основната световна валута незабавно се отрази в понижение цената на търговските стоки, като петролът днес губи сериозно: 1.38% до 80.54 долара за барел WTI и 1.57% до 82.12 долара за барел брент.

Златото също се смъкна надолу, поддържайки цена от 1327 долара за тройунция, което 0.60% понижение в рамките на деня, но остава в рекордната зона в исторически план.

Медта днес поскъпва, но при съвсем друга логика: в очакване доларът да се срути след доклада за заетостта, който ще бъде обнародван по-късно днес.


08:04 часа

Жан – Клод Трише, президентът на Европейската централна банка, се опитва да обязди глобалния стремеж към охлабване на монетарната политика и това води до силно поскъпване на еврото – коментира Bloomberg актуалната ситуация на валутните пазари.

В момент, когато всички страни, започвайки със САЩ и Япония, се стремят да купуват активи от свободния пазар и така да предоставят повече ликвидност на икономиката, Трише заявява, че ЕЦБ смята да сложи край на политиката на неограничено кредитиране на търговските банки.

Трише, за разлика от колегите си, не само не обеща ново наливане на пари в икономиката, но и каза, че ЕЦБ постепенно ще закрива нестандартните мерки за осигуряване на ликвидност. Кредитните линии на ЕЦБ със срок 12 и 6 месеца вече не са достъпни, но централната банка все още предоставя неограничена ликвидност на седмични, месечни и тримесечни аукциони. Според Трише, банката ще продължи да го прави до началото на 2011 г.

Това вчера изстреля цената на европейската валута над 1.40 долара за пръв път от февруари насам. В момента еврото се върна леко назад и се котира за 1.3951 долара.

От една страна Европа гордо се изправя срещу политиките по „валутни войни“, които страните по света водят, за да подкрепят износа си. От друга страна обаче страда конкурентността на европейската икономика и икономическият растеж може да е цената на решението на Трише.

Според анализатори, скъпото евро вече започва да пречи на европейската икономика. В швейцарската банка Credit Suisse вече са променили надолу перспективата си за европейските акции заради поскъпването на евро. Експортът формира 16% от БВП на еврозоната. Изчислено е, че всяко поскъпване на разменния курс с 10% води до загуба на БВП в размер на 0.8% и орязване с 11% на приходите на компаниите.

Освен това, ако евро пробие границата от 1.50 долара, което се очаква ако сегашните политики на световните централни банки се запазят, в периферията на еврозоната може да се очаква дефлационен натиск. Коментатор от RBS твърди: ЕЦБ и ФЕД са представители на две различни философски школи. В ЕЦБ гледат само състоянието на собствената си икономика, виждат признаци на възход и не искат да извървяват отново трънливия път на ФЕД.

Вчера доларът достигна най-нисък курс спрямо йената от 1995 г. насам, като сега валутната двойка долар/йена се търгува при ниво 82.336. Японската банка намали почти до нулата лихвите си и обеща да помогне на икономиката, купувайки активи. Същевременно Федералният резерв също намеква, че може да стимулира икономическия ръст по монетарен способ, което отнема привлекателността на долара.

Златото в тази валутна среда се възприема като алтернативен актив; от търговска стока то все повече се превръща в пари. Цената му в момента е 1335 долара за тройунция, което е отстъпление от рекордите по-рано през седмицата, но анализите недвусмислено загатват, че жълтият метал може да се изкатери и още по-нагоре.

Петролът сорт WTI се търгува при 81.64 долара за барел, а брентът за 83.43 долара за барел. Днес се очакват негативни данни от трудовия пазар на САЩ, което е фактор за понжение на цената на суровината, но отслабващият долар действа като противоположна тенденция.