В банката остават малко над 500 млн. лв. депозит на финансовото министерство, който трябва да бъде изплатен до май 2016 г.

През второто тримесечие Първа инвестиционна банка е изплатила близо 300 млн. лв. от държавната помощ, която кредитната институция получи след ликвидната криза в края на юни 2014 г. Това става ясно от отчета на ПИБ към полугодието, според който депозитът на Министерството на финансите е намалял до 510 млн. лв., съобщава "Капитал Daily".

В средата на миналата година банката получи 1.2 млрд. лв. спешно, след като седмица след затварянето на КТБ пред клоновете й се извиха опашки и в рамките на един ден й се наложи да изплати над 800 млн. лв. и да затвори преди края на работния ден. Впоследствие планът за преструктуриране на банката беше одобрен от Европейската комисия през ноември 2014 г., като дотогава банката вече беше възстановила 300 млн. лв., а до края на първото тримесечие на 2015 г. изплати още 100 млн. лв.
 
Засега не е ясно дали тези 300 млн. лв. в рамките на едно тримесечие са били планирани по график, или са предсрочно изплатени от ПИБ. В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов заяви, че банката иска да върне помощта, но той е забранил.

Причината ПИБ да бърза е, че до изплащането на помощта тя е поела редица ангажименти, сред които е контрол от външен надзорник, както и редица ограничения над дейността, сред които придобивания, обратни изкупувания, дивиденти, плащания по хибридни инструменти, използването на агресивни търговски практики и рекламиране на държавната помощ, които биха могли да изкривят пазара.

Банката е поела и ангажимент да обвърже ръста на кредитирането с този на влоговата си база, както и за повече фокус към ипотечното кредитиране, с което да балансира портфейла си и да намали концентрацията.

Засилен надзор се предвижда и на големите експозиции, представляващи над 0.5% от портфейла, или над 10% от капитала. При тях всяка промяна на условията или предоговаряне ще трябва да става след анализ на цялото кредитно досие и да включва прогноза, доказваща възможността заемът да се обслужва, и преоценка на обезпеченията.

В последния си доклад за ПИБ рейтинговата агенция Fitch посочва, че изпълнението на плана може да има умерено позитивен ефект върху рисковите характеристики на новите кредити, но предвид размера на големите експозиции, техния дългосрочен характер и ограничената им амортизация рисковете, свързани с унаследения портфейл, в най-добрия случай ще бъдат намалени постепенно и ще тежат на рисковия профил на ПИБ средносрочно. Оттам подчертават и високата концентрация на кредитополучателите, като посочват, че някои от тях са получавали допълнително финансиране, което още повече е увеличило концентрацията.

Дали заради външния надзор или заради подготовката за оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банковия сектор, но резултатите на ПИБ продължават да са под засилен натиск от отписвания и обезценки. Печалбата на банката за шестмесечието се свива до 7.1 млн. лв. от 22.3 млн. лв. отчетени година по-рано.