"Пиенето на кафе" на открито около сградата на Народното събрание продължава. Около обяд на мястото има около 300 души. Най-компактни групи се забелязват откъм служебния вход на парламента, който е охраняван от кордон полицаи. Пред самото Народно събрание са разпънати палатки и има хора, които веят българския трибагреник.

Множеството продължава да скандира "Оставка". Новост е хоровото броене до 13 по почина на абитуриентите, което е свързано с 13-тия ден на протестите. Те изригнаха заради назначението на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция Национална сигурност и единственото, което може да ги удовлетвори е оставка на правителството и промени в Избирателния кодекс, които да гарантират, че следващите избори ще са честни.

 

Прави впечатление, че в редиците на протестиращите около парламента се виждат множество пенсионери, които също се включват активно в скандиранията. Хората на третата възраст са обсадили парламента въпреки, че премиерът Пламен Орешарски им обеща държавна подкрепа чрез актуализиране на пенсиите и помощи за отопление.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:16 часа

 

Депутатите масово отсъстват от обсадения парламент, поради което насроченото за днес първо работно заседание за тази седмица не може да се проведе. В пленарната зала няма кворум. Там е премиерът Пламен Орешарски, който бе планирал днес да запознае народните представители с номинацията на Даниела Бобева за вицепремиер по икономическите въпроси и да получи одобрението им в гласуване.

 

Парламентаристите нямат проблем с достъпа до сградата на Народното събрание, въпреки, че тя е окупирана от близо 2 хил. граждани, дошли да "пият кафе" заедно още в 8 часа сутринта. По този начин множеството демонстрира недоверието си в институцията и настоява за радикална промяна, която да гарантира, че България е правова държава, в която властта не е в услуга на олигархични кръгове, а на гражданите.

 

Пиещите кафе пред парламента устроиха посрещане на малцината депутати, престрашили се да дойдат на работа днес. Народният представител Мая Манолова от БСП бе посрещната с канонада от хвърлени по нея череши, домати, яйца и рула тоалетна хартия. Така бе париран опита й да разговаря с демонстрантите.

 

С подобен "арсенал" е замеряна и сградата на Народното събрание, която снощи бе обвита в трансперант "Продава се". Той остана пред входа на парламента само няколко минути, преди да бъде свален от полицията.

 

И днес събралите се на мирен протест носят плакати, които призовават за оставка на правителството и нови избори. На плакатите пише "Извини се, бе”, "Шаро, пусни кокала без бой”, "Наглеци”,"Ходете си" и други.

 

Някои от протестиращите декларират готовност да останат пред парламента до края на деня, но имайки предвид, че днес е работен ден, може да се очаква, че множеството ще се разотиде, още повече, че след двойно преброяване на кворума председателят на парламента Михаил Миков обяви, че заседанието се отлага за утре в 9 ч. и в парламента няма да остане никой.

 

Днес, на 13-тия ден от протестите, бившият депутат и общественик Едвин Сугарев обяви гладна стачка. Целта му е да свали от власт премиера Пламен Орешарски.

В отворено писмо, което Сугарев разпространи до медиите тази сутрин, той се обръщам към премиера с думите: "Вървете си в мир, г-н премиер, вървете си, докато още има мир в България – защото от един момент нататък може да бъде късно".