Федералният резерв няма да пристъпи към затягане на монетарната си политика преди 2016 година. Прогнозата е на Бил Грос - инвеститор и управляващ един от най-големите фондове, търгуващи с облигации в света  - PIMCO (Pacific Investment Management Co.).

Мнението му е цитирано от Блумбърг и се появява дни след като председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке говори пред конгреса за намерението на централната банка да започне да налива по-малко средства в изкупуване на ценни книжа от пазарите, спрямо сегашните 85 млрд. месечно. Притеснението на инвеститорите относно кога ще започне да се случва това и дали има вероятност кранчето на стимулите да бъде затегнато още този септември или по-нататък в края на годината заради подобряващите се индикатори за състоянието на американската икономика, доведоха до волатилност на облигационните пазари.

Американските държавни ценни книжа реагираха с вдигане на доходността, но след коментарите на Бернанке, че е рано да се правят прибързани зцаключения за това на къде е тръгнала икономиката на страната, доходността се понижи. При 10-годишните ДЦК имаше понижение с 0.10 процентни пункта до 2.48%.

Главният изпълнителен директор на PIMCO Мохамед ел Ериан вече е изказвал подобно становище, прогнозирайки, че доходността по 10-годишните ДЦК може да спадне до 2.2% през тази година.

Освен програмата за изкупуване на ценни книжа от пазара, Федералният резерв на САЩ реализира монетарна политика и чрез поддържане на основната си лихва в рейнджа 0% - 0.25%. Това е така от 2008 година насам и според анализаторите няма големи шансове да се промени до края на 2014 година.