Един от най-влиятелните финансисти в света, Бил Грос, който е основател на най-големият инвестиционен фонд в облигации PIMCO, направи обръщение към инвеститорите, в което ги призова да не влагат парите си в Европа. Тезата на Грос е, че в момента европейските лидери се опитват да сложат ръка на парите на частния сектор, защото са им необходими, за да финансират европейската икономика. Настоящата програма, по която се извършват публичните разходи, не е устойчива, а опитите тя да се поправи чрез усилия, които да доведат до стабилизиране на дълговата криза, ще бъдат напразни.

Според Бил Грос в момента политическите лидери на Европа са изправени лице в лице с безпрецедентна ситуация, при която има експанзия на риска и намаление на кредитните рейтинги, което почти гарантира на онези страни, които вече са "на легло", че никога няма да бъдат изписани от "интензивното отделение".

Инвеститорите се разсейват от обещанията за стотици милиарди евро. Обещания, които се правят, за да стоят добре на вестникарските страници, казва основателят на PIMCO. Но инвеститорите забравят, че става дума за техните трилиони евро, които са под въпрос.

"Дори господин Оланд в лява Франция забеляза, че частният сектор е ключов за бъдещия растеж на Европа", допълва Грос. "Той знае, че без партньорството на частния сектор, едностранното финансиране през държавно-контролираните банки неизбежно ще доведе до високо съотношение на дълг към Брутния вътрешен продукт и обратно ще върне икономиката в цикъла на рецесията".

Кризата в Испания и Италия няма изгледи да бъде разрешена скоро, посочва Бил Грос в обръщението си към инвеститорите. Европа може да се успее да свали лихвите по техните държавни облигации от 7% на 4%, но дори и да постигне тази цел, това няма да бъде достатъчно, за да могат Италия и Испания да излязат от финансовите затруднения, в които са изпаднали.

Лихвите, които са по-високи от ръста на Брутния вътрешен продукт, отбелязван от държавите, неминуемо ще добавят върху суверенния дълг като процент от БВП, дори и бюджетите на тези страни да изглеждат балансирани. При настоящите нива на доходност, икономически ръстове и бюджетни дефицити, спредовете може да се разширяват с 2-3% за Испания и Италия, пресмята шефът на PIMCO.

Ако ръстът на Брутния вътрешен продукт остава близък до нулата, тогава двете държави ще продължат да затъват в дълг, дори и да плащат по 4% лихва за заемен ресурс от международните пазари. Без участието на частния сектор всички усилия, включително тези през Европейския фонд за финасова стабилност и Европейския стабилизационен механизъм, ще бъдат напразни, прогнозира Грос.

Според него инвеститорите са изгубили доверие в европейските политически лидери заради половинчатите им реформи. Присъдите на рейтинговите агенции също оказват въздействие върху играчите, тъй като ги принуждават да търсят по-сигурна доходност извън Европа.

"Когато политическите лидери най-накрая осъзнаят колко крехка е скалъпената от тях фискална и монетарна система, за тях няма да има връщане у дома, няма да има връщане назад", казва още Бил Грос, основател на най-големия инвестиционен фонд в облигации в света PIMCO./ CNBC

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!